Ambasada SAD-a uznemirena zbog ruskih vojnih kampova u BiH

Ambasada SAD-a uznemirena zbog ruskih vojnih kampova u BiH

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini izrazila je duboku zabrinutost zbog izvještaja o postojanju kampova koje vode pojedinci povezani s ruskim privatnim vojnim grupama, a koji obučavaju mlade za ometanje demokratskih procesa u Moldaviji.

Prve informacije o ovim kampovima objavili su moldavska policija i obavještajna agencija 17. oktobra, ističući postojanje lokacija u Bosni i Hercegovini i Srbiji. U ovim kampovima, prema navodima, mladi su obučavani za izazivanje nereda, a instruktori su bili povezani s grupama Ferma i Wagner.

Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA) je 21. oktobra potvrdila da imaju saznanja o grupi osoba koje su u proteklih 90 dana boravile u BiH, a za koje moldavska policija sumnja da su uključene u obuke. Prema nezvaničnim informacijama, ovi kampovi se nalaze u entitetu Republika Srpska.

Moldavska policija trenutno istražuje više od stotinu mladih osoba koje su prošle obuku za nerede u Rusiji, Srbiji i BiH, a četiri osobe su uhapšene 16. oktobra. Objavljeni su snimci skrivenih kamera sa treninga, na kojima se vide mladi kako “treniraju proteste” i uzvikuju slogane protiv evropskih integracija.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

rentacarZenica