FBiH usvojila moderan zakon o trgovini, uključuje neradnu nedjelju

FBiH usvojila moderan zakon o trgovini, uključuje neradnu nedjelju

Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je Prijedlog zakona o unutrašnjoj trgovini, a očekuje se da isto učini i Dom naroda narednog četvrtka.

Za je glasalo 68, 10 suzdržanih i dva protiv.

Riječ je o potpuno novom zakonskom tekstu kojim se uređuje oblast trgovine, a koji je usklađen s brojnim aktima Evropske unije. Radi se o opsežnom, sadržajnom i kvalitetno urađenom reformskom zakonu koji je dio seta zakona ovog ministarstva s ciljem da se oblast trgovine precizno uredi, reformiše i uskladi s današnjim trendovima.

Zakon predviđa uvođenje neradne nedjelje za radnike u trgovini na području cijele Federacije BiH. Zakon propisuje da radno vrijeme prodajnih objekata određuje trgovac u periodu od ponedjeljka do subote u ukupnom trajanju od 90 sati sedmično te da su prodajni objekti zatvoreni nedjeljom i u dane praznika.

Novim zakonom sevdodatno uređuju postupanja i obveze trgovaca, a na potpuniji način uređuju se i pitanja od značaja za potrošače (odobravanje popusta, prodaja sa sniženom cijenom). Uvodi se i savremena nomenklatura, te klasifikacija oblika i načina trgovine, kao i novi instituti (posebne tržišne institucije i slično), a s ciljem razvoja tržišne konkurencije i ravnopravnosti trgovaca.

Također, uređuje se i trgovačka evidencija, praćenje trgovine i tržišta, zaštita potrošača, zatim zabrana ograničenja trgovine i privremene mjere ograničenja trgovine, kao i radno vrijeme u djelatnosti trgovine.

Predložene su i mjere zabrane nepoštenog trgovanja, kao i nadzor. Propisani su prekršaji za povredu odredaba ovog zakona, kao i inspekcijski nadzor nad njihovim provođenjem, te kaznene odredbe. Precizirane su i materijalno-pravne odredbe koje daju konkretna ovlaštenja za poduzimanje upravnih radnji inspektoru u postupku inspekcijskog nadzora nad primjenom odredaba ovog zakona.

U Prijedlog zakona uvrštena je većina primjedbi i sugestija koje su u period javnih rasprava upućene, a kojima su određeni članovi ovog zakona jasnije i preciznije definirani.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE