Nakon zahtjeva HDZ-a: Neke općine će ipak moći raditi i nedjeljom

Nakon zahtjeva HDZ-a: Neke općine će ipak moći raditi i nedjeljom

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je u Prijedlog Zakona o unutrašnjoj trgovini u posljednji trenutak ugradila amandman s ciljem omogućavanja općinama i gradovima da ne primjenjuju neradnu nedjelju.

Amandman je ugrađen jučer i Vlada FBiH je o tome obavijestila Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH. Zastupnici trenutno zasjedaju i na kraju sjednice bi trebali odlučiti o prijedlogu zakona koji uvodi neradnu nedjelju u trgovinama, ali sa ovom novom izmjenom.

“Vlada Federacije Bosne i Hercegovine smatra da je potrebno dodati novi stav (10) člana 18. kojim se ostavlja mogućnost gradskom/općinskom vijeću da podnese prijedlog Vladi FBiH za donošenje odluke kojom se određuje da prodajni objekti na teritoriji tog grada/općine mogu biti izuzeti od primjene odredbi stavova (1), (2) i (3) istog člana”, navedeno je u obrazloženju Vlade Federacije BiH.

No, pored brojnih „izuzetaka“ koji će i dalje moći raditi nedjejom, u posljednji trenutak napravljena je dodatna izmjena u Zakonu koja će omogućiti da se zabrana rada nedjeljom za trgovine ne primjenjuje u nekim općinama. Iako je na kraju ovaj amandman uvršten kao prijedlog Vlade FBiH, u pitanju je usvajanje zahtjeva koji je HDZ postavio pred Vladu, tražeći da se pojedini općine izuzmu iz ove odredbe.

Naume u trgovinama u Hrvatskoj je već neko vrijeme zabranjen rad nedjeljom, od čega mnoge pogranične općine u BiH uveliko profitiraju, prije svega u Posavskom kantonu, s obzirom na to da hrvatski državljani iz pograničnog područja na taj dan dolaze u BiH u kupovinu, koja im je ujedno i isplativija zbog nižih cijena.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

rentacarZenica