Bivši albanski predsjednik i njegova supruga izlaze pred sud

Bivši albanski predsjednik i njegova supruga izlaze pred sud

Advokat Ilira Mete iznijet će u srijedu tvrdnje da se protivi hapšenju bivšeg albanskog predsjednika kojega je policija pritvorila prije dva dana zbog optužbi za korupciju.

Tokom ročišta bivši albanski predsjednik Ilir Meta bit će upoznat s mjerom sigurnosti koja mu je određena, no njegov glasnogovornik Tedi Blushi tvrdi da je hapšenje “neprimjereno” i da će ga “osuditi svi domoljubni i iskreni Albanci”.

Specijalno tužilaštvo saopćilo je da su bivši predsjednik Meta i njegova supruga Monika Kryemadhi “sarađujući međusobno, ali i s drugim javnim dužnosnicima, bili umiješani u korupciju, pranje novca i skrivanje bogatstva”.

Također danas, sigurnosne mjere bit će izdane za njegovu suprugu Moniku Kryemadhi, Pirro Xixho i Emu Çoku, prenose Reporteri.net.

Meta (55) je bio predsjednik Albanije od 2017. do 2022. godine a prethodno je bio premijer i predsjednik albanskog Parlamenta.

Čelnik Demokratske stranke i bivši albanski premijer Sali Berisha ranije je optužen za korupciju zbog radnji tokom svoga premijerskog mandata a Berisha također negira da je radio išta pogrešno.

Pristalice najveće opozicione grupe, Demokratske stranke, zapalile su drvene stolce ispred parlamenta u Tirani iz protesta što je jedan od njihovih političara, Ervin Salianji, zatvoren na godinu dana zbog politički motivisanih optužbi.

Demokratska stranka optužila je aktuelnog premijera Edija Ramu da stoji iza kaznenog progona članova spomenute stranke no Rama negiraju te optužbe.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

rentacarZenica