Baščaršija – mjesto samo za turiste? Postala je luksuz za lokalno stanovništvo

Baščaršija – mjesto samo za turiste? Postala je luksuz za lokalno stanovništvo

Svake godine, s početkom nove turističke sezone, cijene u srcu Sarajeva – na Baščaršiji – nezaustavljivo rastu.

Posljednjih 4-5 godina, cijene hrane i pića u ovom historijskom dijelu grada konstantno se povećavaju, što kod lokalnog stanovništva izaziva zabrinutost i frustraciju.Ono što je nekada bilo pristupačno svima, danas postaje privilegija onih dubljeg džepa.

Kafići, restorani, pa čak i suvenirnice koje su nekada bile simbol dostupnosti i gostoljubivosti, sada sve više postaju usmjereni na turiste.

Cijene, koje su nekada bile prihvatljive, sada su gotovo dvostruko veće. Na primjer, espresso kafa koja je donedavno koštala 1,5 KM, danas u mnogim kafićima košta 3 KM ili više. Bosanska kafa, simbol sarajevske gostoljubivosti, sada dostiže cijenu od 4 KM ili više, što je za mnoge lokalne stanovnike jednostavno preskupo. Čak je i porcija ćevapa, nekadašnjeg omiljenog brzog obroka, znatno poskupila – dok je pet ćevapa nekada koštalo 3,5-4 KM, sada je ta cijena skočila na 6 KM ili 6,5 KM.

Ovaj trend podiže pitanje – hoće li Baščaršijom moći hodati samo oni imućniji, dok će lokalno stanovništvo ostati po strani, prisiljeno da zaobilazi vlastiti grad zbog visokih cijena?

Lokalci sve više primjećuju da Baščaršija, s njenim jedinstvenim šarmom i kulturom, postaje skupa i nepristupačna za prosječne građane. Na primjer, cijene tradicionalnih jela ili šoljice kafe u centru postaju nepristupačne za one s prosječnim primanjima, što Baščaršiju pretvara u mjesto luksuza, a ne svakodnevnog uživanja.

Pitanje koje se nameće glasi: Da li će Baščaršija u budućnosti postati rezervirana isključivo za turiste i imućne posjetioce, dok će lokalno stanovništvo biti potisnuto na margine vlastite kulturne baštine? Ukoliko se ovaj trend nastavi, lokalna zajednica će sve manje osjećati pripadnost ovom značajnom dijelu Sarajeva, što može dugoročno narušiti identitet i dušu Baščaršije.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE