Nakon 296 dana najjača košarka liga se vraća na male ekrane: Počinje NBA šou

Nakon 296 dana najjača košarka liga se vraća na male ekrane: Počinje NBA šou

Nakon 296 dana čekanja između posljednje utakmice finala i otvaranja nove sezone najjače košarkaške lige svijeta, NBA se napokon vraća. Titulu prvaka branit će Boston Seltiksi koji su prošle sezone u finalu pobijedili Dalas Maverikse (4:1 u finalu).

Na titulu cilja svih 30 ekipa, a ko će biti prvak, saznat ćemo nakon osam mjeseci, ali ono što je sigurno – slijedi nam šou.

Nepredvidljivi Istok

Boston, kao tim koji je možda najbolje sastavljen u proteklim godinama, izdvaja se kao očigledan primjer da će se popeti na vrh NBA lige još jednom. Tejtum (Tatum) i Braun (Brown), glavne zvijezde ekipe iz Masačusetsa, imaju šta za dokazati, ali neće im to biti jednostavno.

Kao prvi rival s Istoka izdvajaju se Njujork Niksi. Nakon iznenađujuće sezone, Niksi su se dodatno pojačali ove sezone, pa su tako doveli Mikel Bridžisa (Mikal Bridges) iz redova gradskog rivala, a onda nekoliko sedmica pred start sezone i Karl-Entoni Taunsa (Karl-Anthony Towns) iz Minesote u zamjenu za Rendla (Randle). 

Nikad se ne smiju otpisati ni Milvoki Baksi predvođeni dvostrukim MVP-jem Janisom Adetokumbom (Giannis Antetokounmpo) ili Filadelfija Seventisiksersi koji sada, osim jednog od najdominantnijih centara u Embidu (Embiid) ili zapaljivog Meksija (Maxey), imaju i treću zvijezdu u Pol Džordžu (Paul George). 

Tu su još i Indijana, Majami i Klivlend, te Orlando, spremni da svima pomrse račune. 

Užareni Zapad

Zapadna konferencije ove godine izgleda još opasnije. Dalas je nakon poraza u finalu Luki Dončiću i Kajriju Irvingu (Kyrie) dodao jednog od najboljih šutera današnjice Kleja Tompsona (Klay Thompson) u novom pohodu na drugu titulu u historiji franšize. 

Međutim, ove godine će im biti još teže to učiniti. Oklahoma Siti je svom postojećem rosteru, predvođenom nezaustavljivim Šaj Gildžus-Aleksanderom (Shai Gilgeous-Alexander) i Četom Holmgrenom (Chet), ovaj put i klupu pojačala iskusnim veteranima poput Karusa i Hartenštajna (Hartenstein), nečim što im je do sada nedostajalo. 

Kako uopće otpisati ekipu poput Denver Nagetsa. Nikola Jokić nakon nastupa na Olimpijskim igrama sigurno da želi novi trofej i da je još više gladan za osvajanjem. Minesota je ostala bez jednog od glavnih igrača u vidu Taunsa, ali su dobili dobre zamjene, a tu je i bh. reprezentativac Luka Garza da popuni dio rupe koja je nastala. 

Kada smo kod reprezentativaca BiH, tu je i Jusuf Nurkić, koji je u pauzi smršao preko 15 kilograma i izgleda kao da je u formi života. Ako ostanu zdravi, Finiks Sansi predvođeni Kevinom Durentom (Durant), Devinom Bukerom (Booker) i Bredlijem Bilom (Bradley Beal) imaju svu napadačku moć ovog svijeta da pobijede baš sve protivnike. 

Los Anđeles Lejkersi i Lebron Džejms su još jedna od priča ove sezone. Može li „Kralj“ i kada napuni 40 vući svoju ekipu? Onda su tu i mlade ekipe poput Hjustona ili Memfisa, koje se još moraju učiti kako se boriti za tron. Nikad ne treba osporiti i neprocjenjivi kvalitet Stefa Karija (Steph Curry) da ekipu Golden Stejta dovuče do velikih rezultata. 

Sve u svemu, čeka nas nevjerovatna sezona, a na nama je da sjednemo i uživamo u više od 1.200 utakmica. 

Prve utakmice

Aktuelni prvaci Boston Seltiksi otvaraju protiv Njujork Niksa sezonu u noći s utorka na srijedu (01.30 sati), a kasnije na parket izlaze Los Anđeles Lejkersi i Minesota Timbervulvsi.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

rentacarZenica