INTERVJU RUSMIRA ISAKA ZA 072INFO

Godina promjena u KPZ Zenica: Od jačanja sigurnosti do unapređenja radnih uslova! 

Godina promjena u KPZ Zenica: Od jačanja sigurnosti do unapređenja radnih uslova! 

Direktor Kazneno-popravnog zavoda Zenica, Rusmir Isak, u intervjuu za 072info osvrnuo se na prvu godinu svog mandata, tokom koje je Zavod prošao kroz brojne promjene i unapređenja. Isak, koji je na ovu poziciju stupio s ambicioznim planovima, istakao je ključne uspjehe u oblasti sigurnosti, resocijalizacije osuđenika i poboljšanja radnih uslova za zaposlenike. U razgovoru otkriva koje su to mjere implementirane, kakvi su izazovi s kojima se susretao, te koji su daljnji koraci za unapređenje jednog od najvažnijih zatvorskih sistema u Bosni i Hercegovini.

Prošlo je godinu dana otkako ste preuzeli funkciju direktora KPZ Zenica. Kako biste ocijenili ovaj period i koji su po vama najveći uspjesi koje ste ostvarili?

Ovaj period bih ocijenio veoma uspješnim, budući da smo realizirali mnoge projekte, a neke smo pokrenuli koji će se realizirati tokom 2025. godine. Jedan od ključnih uspjeha je unapređenje sigurnosnih mjera, poput novih uniformi za zatvorsku policiju i opreme za treniranje, što je direktno podiglo nivo sigurnosti unutar Zavoda. Završili smo idejni projekt rekonstrukcije Prvog paviljona, čija je struktura starija od jednog stoljeća, i sada smo u fazi prikupljanja potrebnih dozvola u saradnji s Vladom FBiH kako bismo krenuli u realizaciju ovog ključnog projekta. Također, značajno smo ojačali kapacitete zatvorske policije, a to će biti naš fokus i u narednim godinama, kako bismo omogućili maksimalnu sigurnost i efikasnost.

Jedan od ciljeva vašeg mandata bio je poboljšanje uslova rada za zaposlenike. Možete li nam reći više o konkretnim unapređenjima koja su ostvarena u tom smislu?

Jedan od dugogodišnjih problema s kojim su se suočavali zaposlenici KPZ-a bio je prekovremeni rad, zbog kojeg su često podnosili tužbe. U saradnji sa Sindikatom, taj problem smo uspješno riješili. Sada svaki zatvorski policajac dobiva naknadu za sve odrađene sate, čime smo omogućili pravedniji sistem rada. Očekujemo i novi Pravilnik o organizaciji, koji će dodatno unaprijediti funkcionisanje Zavoda. Rješavanje tih pitanja nije samo olakšalo svakodnevni rad, već je podiglo moral među zaposlenicima i doprinijelo stvaranju pozitivne radne atmosfere.

Sigurnost u Zavodu uvijek je prioritet. Na koji način ste podigli stepen sigurnosti na viši nivo tokom protekle godine mandata?

Jedan od ključnih koraka koji smo poduzeli u pogledu sigurnosti bila je nabavka posebno obučenih pasa za otkrivanje narkotika i drugih nedozvoljenih supstanci. Također, pojačali smo sve ulaze u zatvor savremenim uređajima za detekciju, čime smo smanjili mogućnost unosa nedozvoljenih predmeta. Osim tehničkih unapređenja, reorganizirali smo rad zatvorske policije, što se pokazalo kao izuzetno efikasan potez. Time smo povećali efikasnost i prisutnost policajaca u ključnim tačkama unutar zatvora, što je rezultiralo poboljšanom sigurnosnom situacijom.

Isak: Povećali efikasnost i prisutnost policajaca u ključnim tačkama unutar zatvora

Osim sigurnosti, brinuli ste i o zdravlju i dobrobiti zatvorskih policajaca. Nedavno ste nabavili opremu za teretanu. Koliko je fizička spremnost zaposlenika važna za obavljanje svakodnevnih zadataka?

Fizička spremnost zaposlenika, posebno zatvorskih policajaca, od presudne je važnosti jer njihova uloga često zahtijeva brz i efikasan odgovor na potencijalne sigurnosne incidente. Ove godine smo po prvi put uveli sistematske preglede za sve zaposlene, što je značajan korak ka unapređenju njihovog zdravlja. Uveli smo obavezu redovnih treninga za policajce u našem fitnes centru, koji trenutno prolazi kroz proces obnove. Sve te mjere su osmišljene s ciljem da naši zaposlenici budu fizički i mentalno spremni za izazove koji ih svakodnevno očekuju.

Koliko je izazovno upravljati ovako kompleksnim sistemom i balansirati između sigurnosti, rehabilitacije osuđenika i brige za zaposlene?

Upravljati institucijom poput KPZ Zenica je izuzetno kompleksan zadatak, s obzirom na to da se bavimo različitim profilima ljudi – od visokorizičnih osuđenika do zaposlenika koji moraju biti izuzetno profesionalni i obučeni. Kao direktor, u svakoj situaciji morate biti spremni preuzeti nekoliko uloga: biti lider, psiholog, ali i donositi ključne odluke u trenucima krize. To nije nimalo jednostavno, posebno jer naš Zavod zbrinjava najopasnije osuđenike iz cijele BiH. Uspjeh leži u balansiranju između sigurnosti, resocijalizacije osuđenika i održavanja radne atmosfere koja podržava razvoj i napredak zaposlenih.

Da li imate planove za dalja unapređenja uslova rada i sigurnosti u narednom periodu? Na šta će biti fokus?

Apsolutno, planovi za naredni period već su postavljeni. Fokus će biti na rekonstrukciji kompletnog ulaza u KPZ Zenica, koji će uključivati najsavremenije skenere za kontrolu ulaska i izlaska. Novi Pravilnik predviđa formiranje specijalne jedinice koja će biti spremna odgovoriti na najveće sigurnosne izazove. U planu je i nabavka specijalnih vozila te modernizacija Prvog paviljona, uz izgradnju potpuno novog objekta. Također, nastavit ćemo s nabavkom novog naoružanja i daljnjim jačanjem kapaciteta zatvorske policije. Svi ovi koraci usmjereni su ka stvaranju sigurnijeg, efikasnijeg i humanijeg okruženja za sve u Zavodu.

Resocijalizacija osuđenika je jedan od ključnih ciljeva Zavoda. Kako ocjenjujete rezultate u tom segmentu i koje projekte ste implementirali da bi taj proces bio efikasniji?

Resocijalizacija osuđenika je jedan od najsloženijih procesa u našem radu, ali i jedan od najvažnijih. Ulažemo maksimalne napore da pomognemo osuđenicima u njihovoj rehabilitaciji, iako nikada ne možemo garantovati potpuni uspjeh kod svakog pojedinca. Organizirali smo brojne kulturne, sportske i obrazovne aktivnosti, kao i grupni rad s ciljem njihovog ponovnog uključivanja u društvo. Osuđenici se mogu uključiti u radni angažman kroz različite proizvodne pogone, poput poljoprivrede i ručne izrade, gdje stiču korisne vještine koje će im pomoći nakon izlaska. Ponosni smo na činjenicu da kroz ovakve aktivnosti većina njih pronalazi priliku za resocijalizaciju i promjenu.

Isak: Ulažemo maksimalne napore da pomognemo osuđenicima u njihovoj rehabilitaciji

Na koji način sarađujete sa lokalnom zajednicom i drugim institucijama kako bi zatvorski sistem bio efikasniji i sigurniji za sve?

Saradnja s lokalnom zajednicom i državnim institucijama je od ključne važnosti za efikasan rad Zavoda. Imamo odličnu saradnju s policijskim agencijama, posebno kada je riječ o osuđenicima koji ne poštuju pravila povratka s vanzavodskih pogodnosti. Također, redovno sarađujemo sa socijalnim, zdravstvenim i obrazovnim institucijama, što nam pomaže u resocijalizaciji osuđenika i osigurava dodatnu podršku za naše programe.

Kako motivišete tim zaposlenika u ovako izazovnom okruženju? Šta smatrate ključnim za uspješan rad u KPZ Zenica?

Ključ uspješnog rada u KPZ Zenica leži u zdravim međuljudskim odnosima i jasnoj organizaciji. Od početka mandata, radio sam na tome da stvorim radnu atmosferu u kojoj se svaki zaposlenik osjeća poštovano i motivisano. Za razliku od prethodne uprave, koja se često bavila teorijama zavjere i unutarnjim sukobima, ja sam fokus prebacio na rješavanje stvarnih problema i stvaranje timske atmosfere. To je već prepoznato među zaposlenima, što je potvrđeno njihovim gestom iznenađenja koje su mi priredili povodom godišnjice mandata. Radimo kao jedan tim i to je osnova našeg uspjeha.

Kakvu poruku biste poslali javnosti, ali i zaposlenicima, nakon prve godine mandata i ostvarenih rezultata? Šta možemo očekivati u budućnosti?

Moja poruka je jasna: nastavljamo sa radom na poboljšanju sigurnosnih mjera, uslova rada i resocijalizaciji osuđenika. Već smo postigli značajne rezultate, ali smo tek na početku. Planovi za naredni period su ambiciozni, i uvjeren sam da ćemo, zajedno s našim zaposlenicima i uz podršku lokalne zajednice, nastaviti graditi sigurniji i efikasniji Zavod. Fokus nam je na modernizaciji infrastrukture, jačanju kapaciteta zatvorske policije i nastavku ulaganja u resurse koji će pomoći u rehabilitaciji osuđenika. Želim zahvaliti svim zaposlenicima na njihovom trudu i posvećenosti, kao i javnosti na podršci. Zajedno gradimo instituciju koja će biti primjer profesionalizma i sigurnosti, ne samo u BiH, već i šire. Očekujte daljnje unapređenje uslova rada, veći nivo sigurnosti i nove projekte koji će podići standarde rada u našoj ustanovi na još viši nivo.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

rentacarZenica