IMA NADE? | Prijedlog zakona o neradnoj nedjelji u FBiH može ići u daljnju proceduru

IMA NADE? | Prijedlog zakona o neradnoj nedjelji u FBiH može ići u daljnju proceduru

Odbor Predstavničkog doma Federalnog parlamenta za ekonomsku i finansijsku politiku smatra da zakon kojim je za radnike u trgovini u Federaciji BiH predviđeno da nedjelja bude neradni dan može ići u daljnju proceduru.

Zaključak nije donesen jednoglasno, kazao je na pres-konferenciji federalni zastupnik i predsjednik Odbora Admir Čavalić, inače protivnik najavljenog zakonskog rješenja, prenoseći novinarima teme današnjeg zasjedanja parlamentarnog tijela kojim on predsjedava.

U ranijim istupima u javnosti, obrazlagao je da pitanja neradnog dana i rada uopšte (radničkih prava, socijalno-ekonomskog statusa) ne treba rješavati zakonodavstvom o unutrašnjoj trgovini već Zakonom o radu.

Za Čavalića je upitno da li će predloženi zakon imati stvarnu korist za radnike i male trgovce za razliku od velikih trgovaca kojima odgovara zbog nedostatka radne snage.

Predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku obratio se na pres-konferenciji uoči sutrašnje sjednice Predstavničkog doma u čijem je najavljenom dnevnom redu i navedeni akt o neradnoj nedjelji, čiji puni službeni naziv je Prijedlog zakona o unutrašnjoj trgovini.

Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku inače je imao obiman dnevni red, najvećim dijelom naslonjen na teme predložene za sutrašnju sjednicu Predstavničkog doma.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

rentacarZenica