Ustavni sud BiH usvojio više odluka u kojima je utvrdio kršenje prava na suđenje u razumnom roku

Ustavni sud BiH usvojio više odluka u kojima je utvrdio kršenje prava na suđenje u razumnom roku

Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je na 149. plenarnoj sjednici održanoj elektronskim putem usvojio više odluka u kojima je utvrdio kršenje prava na suđenje u razumnom roku, prvenstveno pred sudovima u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine.

Kako je saopćeno iz te institucije, u nekim slučajevima radi se o dužini trajanja postupka od 17, pa čak i 24 godine, u kojima postupak još uvijek nije okončan. Stoga je Ustavni sud podsjetio na svoju ranije uspostavljenu praksu koja ukazuje na postojanje sistemskog problema u pogledu rješavanja predmeta u razumnom roku pred sudovima u Bosni i Hercegovini, što je posljedica sistemskih nedostataka u organiziranju pravosuđa i efektivnom ostvarivanju nadležnosti raznih nivoa javne vlasti u toj oblasti.

Ustavni sud očekuje da taj sistemski problem riješe Visoko sudsko i tužilačko vijeće, te izvršna i zakonodavna vlast.

Na sjednici je također donesen značajan broj odluka kojima su odbačene apelacije kojima se tražilo utvrđivanje kršenja prava na donošenje odluke u razumnom roku u postupcima pred sudovima u entitetu Republika Srpska zbog toga što apelanti nisu iscrpili sve pravne lijekove koji su im po zakonu bili na raspolaganju.

U vezi s tim, Ustavni sud podsjeća da je u entitetu Republika Srpska 1. januara 2021. godine stupio na snagu Zakon o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku koji propisuje pravna sredstva za zaštitu tog prava pred sudovima u RS-u. Ustavni sud također podsjeća da navedeni zakon predstavlja efektivan pravni lijek koji apelanti, u skladu s principom supsidijarnosti, moraju iskoristiti prije podnošenja apelacije Ustavnom sudu.

Stoga, kako se navodi, Ustavni sud naglašava da je u entitetu RS potrebno najprije iskoristiti navedeni pravni lijek, pa tek potom se obratiti Ustavnom sudu. U suprotnom, svaka apelacija u kojoj nisu iscrpljeni dostupni efektivni pravni lijekovi bit će odbačena.

Sve odluke usvojene na plenarnoj sjednici bit će dostavljene apelantima u roku od mjesec dana i objavljene u što kraćem roku na internetskoj stranici Ustavnog suda BiH, saopćeno je iz te institucije.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

rentacarZenica