Netanyahu: Rat, dragi moji, još nije gotov

Netanyahu: Rat, dragi moji, još nije gotov

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu je u petak svojim obećanjima da će nastaviti izraelske ratove u Gazi i Libanu uništio nade da bi ubistvo lidera Hamasa, Yahye Sinwara, moglo pomoći da se okonča više od godinu dana eskalirajući sukob na Bliskom istoku.


Libanska grupa Hezbollah je u međuvremenu obećala eskalaciju borbi protiv Izraela, a njen saveznik Iran je izjavio da će “duh otpora” biti ojačan Sinwarovom smrću u Gazi.

Netanyahu je Sinwarovo ubistvo kasno u četvrtak nazvao prekretnicom, ali je obećao da će nastaviti rat, koji se posljednjih sedmica proširio iz borbi protiv palestinske grupe Hamas u Gazi na invaziju južnog Libana i bombardovanje velikih dijelova te zemlje.

“Rat, dragi moji, još nije gotov”, rekao je Netanyahu Izraelcima, dodajući da će borbe trajati dok se taoci koje drži Hamas ne oslobode.

“Pred nama je velika prilika da zaustavimo osovinu zla i stvorimo drugačiju budućnost”, dodao je, misleći na Iran i njegove saveznike u regionu u Gazi, Libanu, Siriji, Iraku i Jemenu.

Netanyahuovi komentari su u suprotnosti sa zapadnim liderima, uključujući američkog predsjednika Joea Bidena, koji su rekli da Sinwarova smrt nudi šansu za okončanje sukoba.

Sjedinjene Američke Države žele pokrenuti pregovore o prekidu vatre i osigurati oslobađanje talaca, rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller, dodajući da je Sinwar odbijao pregovarati.

“Taj prepreka je očigledno uklonjena. Ne možemo predvidjeti da će njegov nasljednik pristati na prekid vatre, ali je uklonjena glavna prepreka za postizanje prekida vatre koja je postojala posljednjih mjeseci”, rekao je.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica