Da li Biden sada može uvjeriti Netanyahua da zaustavi rat u Gazi?

Da li Biden sada može uvjeriti Netanyahua da zaustavi rat u Gazi?
U.S. President Joe Biden attends a meeting with Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu, as he visits Israel amid the ongoing conflict between Israel and Hamas, in Tel Aviv, Israel, October 18, 2023. REUTERS/Evelyn Hockstein

Očekuje se da će američki predsjednik Joe Biden iskoristiti izraelsko ubistvo vođe Hamasa Yahye Sinwara da izvrši pritisak na premijera Benjamina Netanyahua da obustavi rat u Gazi, ali u posljedni mjesecima njegovog mandata možda neće imati dovoljno uticaja da izraelskog lidera u to uvjeri, piše Reuters.

Smrt Sinwara, čovjeka koji je planirao Hamasov napada na Izrael 7. oktobra 2023. i uslijed čega je započelo najnovije krvavo poglavlje u dugotrajnom izraelsko-palestinskom sukobu, podstakla je nadu da bi to mogao biti okidač za nastavak dugo zastoja u pregovorima o sporazumu o prekidu vatre i povratku taoca iz Gaze za koji se Biden dugo zalagao.

Međutim, takav ishod je daleko od izvjesnog s obzirom da se Biden suočava s brojnim krizama na Bliskom istoku.

Njegovi napori da uspostavi mir u Gazi bit će iskomplikovani izraelskom paralelnom borbom protiv Hezbollaha u Libanu, kao i izraelskim pripremama da uzvrate Iranu za njegov raketni napad ovog mjeseca.

Sinwarova smrt bi pružila obnovljenu priliku za predsjednika Bidena da ponovo zagovara implementaciju prve faze sporazuma o prekidu vatre i povećala bi pritisak na Netanyahua da to učini“, rekao je Jonathan Panikoff, bivši američki obavještajni službenik za Bliski istok.

Da li bi se mogao postići dogovor o prekidu neprijateljstava ovisit će o novom lideru Hamasa – i o Netanyahuovoj spremnosti da konačno proglasi pobjedu i sklopi dogovor“, rekao je Panikoff.

S obzirom na to da sat otkucava do kraja njegovog predsjedničkog mandata i da se naziru američki izbori 5. novembra, Bidenu će biti teško natjerati Netanyahua da u potpunosti posluša njegove pozive.

Iako je Bidenova administracija ove sedmice poručila Izraelu da mora poboljšati humanitarnu situaciju u Gazi ili da bi se mogao suočiti s potencijalnim ograničenjima američke vojne pomoći, ostaje nejasno koliko su SAD spremne djelovati na takav način.

Analitičari smatraju da bi Netanyahu radije čekao kraj Bidenovog mandata u januaru i riskirao sa sljedećim predsjednikom, bilo da je kandidat demokrata, potpredsjednica Kamala Harris ili republikanski rival Donald Trump, s kojim je izraelski lider imao bliske veze.

Jon Alterman, bivši službenik State Departmenta koji sada radi u Centru za strateške i međunarodne studije u Washingtonu, izrazio je pesimizam da će Netanyahu odgovoriti na obnovljeni pritisak od Bidena da nastavi pregovore o Gazi uz posredovanje Egipta i Katara.

Netanyahu je kao kockar vruće ruke, i u njegovom umu, svi veliki rizici koje je preuzeo u posljednjih šest mjeseci, za koje su ljudi rekli da su ludi, isplatili su se, i to najspektakularnije u ubijanju Yahye Sinwara“, rekao je Alterman.

Promjenjivi zahtjevi

Bidenova administracija dugo je optuživala Sinwara da predstavlja glavnu prepreku primirju i razmjeni talaca koje grupa drži za zarobljenike koje drži Izrael.

Ali čak i dok su navodili Sinwarovo odbijanje kompromisa, neki američki zvaničnici privatno su kritikovali Netanyahua zbog nepopustljivosti i promjenjivih zahtjeva dok je pokušavao udovaljavati krajnje desničarskim članovima svoje vladajuće koalicije.

Netanyahu je ubrzo nakon ubistva Sinwara izjavio da je to “izravnalo račun” sa “zlim” vođom Hamasa, istovremeno insistirajući da rat u Gazi nije završen i da će Izrael nastaviti borbu dok njegovi taoci ne budu vraćeni.

Biden je zatim u saopćenju podržao pravo Izraela da eliminira Hamasovo vodstvo, ali je rekao da će razgovarati s Netanyahuom o putu “za okončanje ovog rata jednom za svagda”.

Kako piše Reuters, kontrasti između Bidenovih i Netanyahuovih riječi odražavaju neke od različitih stavova između njih u vezi s ratom u Gazi i mogli bi nagovijestiti daljnje tenzije.

Sinwar je imenovan za vođu Hamasa nakon ubistva političkog lidera Ismaila Haniyeha u Teheranu u julu. Nakon toga uslijedio je izraelski atentat na vođu Hezbollaha Hasana Nasrallaha u Bejrutu prošlog mjeseca.

Iako neki analitičari smatraju da bi Sinwarova smrt mogla dati Netanyahuu političko pokriće za fleksibilnost u pregovorima, bilo koji potez za postizanje sporazuma s Hamasom vjerovatno će se suočiti sa žestokim otporom članova ekstremno desničarske vlade koji su se protivili prethodno predloženim uvjetima za sporazum.

Također će na izglede za Bidena da osnaži mirovne napore u Gazi uticati pitanje ko će zamijeniti Sinwara, koji je imao nenadmašan utjecaj unutar Hamasa. Nijedan od njegovih potencijalnih nasljednika nema isti status.

Trenutno je nepoznato ko bi mogao pregovarati za Hamas i imati ovlaštenja za donošenje odluka.

Kao praktično pitanje, način na koji se implementira prekid vatre ili on postiže kada su strukture komande i kontrole u Hamasu u neredu je zaista izazov“, rekao je Brian Katulis, viši saradnik istraživačkog centra Bliskoistočnog instituta u Washingtonu .

Iz izraelske perspektive, neki analitičari kažu da je sada možda vrijeme da se, umjesto povlačenja, još jače napadne Hamas dok je bez vođe, povećavajući izglede da bi rat mogao intenzivirati.

S obzirom da je račun za osvetu Izraela još uvijek otvoren s Iranom i raketama (militantnih grupa) koje padaju na Tel Aviv, premijeru Netanyahuu će biti teško da se okrene miru“, rekla je Laura Blumenfeld, analitičarka Bliskog istoka u školi Johns Hopkins za napredne međunarodne studije u Washingtonu.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica