Hezbollah najavio novu fazu rata protiv Izraela nakon smrti vođe Hamasa

Hezbollah najavio novu fazu rata protiv Izraela nakon smrti vođe Hamasa

Hezbollah je izjavio u petak da prelazi u novu i eskalirajuću fazu u svom ratu protiv Izraela, dok je Iran rekao da će “duh otpora biti ojačan” nakon ubistva vođe Hamasa Yahye Sinwara.

Sinwar, mozak napada od 7. oktobra 2023. godine koji je izazvao rat u Gazi, ubijen je tokom operacije izraelskih vojnika u palestinskoj enklavi u srijedu, što je bio ključni događaj u sukobu koji traje godinu dana.

Zapadni lideri su rekli da njegova smrt pruža priliku za okončanje sukoba, ali izraelski premijer Benjamin Netanyahu je izjavio da će rat trajati sve dok se ne vrate taoci koje su zarobili militanti Hamasa.

“Danas smo izravnali račune. Danas je zlu nanesen udarac, ali naš zadatak još nije završen,” rekao je Netanyahu u snimljenoj video izjavi nakon što je smrt potvrđena u četvrtak.

“Porodicama naših voljenih talaca kažem: Ovo je važan trenutak u ratu. Nastavit ćemo punom snagom dok svi vaši voljeni, naši voljeni, ne budu kod kuće.”

Sinwar, koji je imenovan za ukupnog vođu Hamasa nakon atentata na političkog šefa Ismaila Haniyeha u Teheranu u julu, vjerovalo se da se krio u mreži tunela koje je Hamas izgradio ispod Gaze u posljednje dvije decenije.

Ubijen je tokom oružanog sukoba na jugu Gaze u srijedu od strane izraelskih vojnika, koji u početku nisu bili svjesni da su uhvatili neprijatelja broj jedan svoje zemlje, rekli su izraelski zvaničnici.

Sinwar je bio mozak napada od 7. oktobra 2023. godine, koji je izazvao rat u Gazi.

Vojska je objavila video snimak dronom za koji je rekla da prikazuje Sinwara kako sjedi u fotelji, prekriven prašinom unutar uništene zgrade.

Hamas nije dao nikakav komentar, ali izvori unutar grupe su rekli da su indikacije koje su vidjeli sugerisale da je Sinwar zaista ubijen od strane izraelskih vojnika.

(Vijesti.ba)

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica