Barcelona uplatila milion eura prevarantu za transfer Roberta Lewandowskog

Barcelona uplatila milion eura prevarantu za transfer Roberta Lewandowskog

Španski nogometni gigant Barcelona bila je žrtva prevare 2022. godine i zamalo je ostala bez milion eura zbog nepažnje, otkrili su sada katalonski mediji.

Događaji su se desili u ljeto 2022. godine kada je Barcelona potpisala ugovor s Robertom Lewandowskim, a sada su izašli u javnost nakon što je istragu proveo program Que t’hi Jugues i SER Catalunya zajedno s Paper Trail Mediom iz Njemačke i medijskim specijalistom za međunarodne istrage o organizovanom kriminalu (OCCRP).

Krajem jula 2022. godine, nakon što je Barcelona dovela Roberta Lewandowskog za 45 miliona eura plus bonuse, na e-mail čelnika kluba stigla je poruka od prevaranta koji se predstavio kao Pini Zahavi, menadžer Roberta Lewandowskog.

U mailu je od njih zatraženo da uplate dio provizije za potpis nogometaša na račun u Bank of Cyprus. Traženo je da uplate milion eura provizije, a u mailu su dostavljeni svi podaci za uplatu.

Barcelona je uplatila novac, ali je ključni potez odigrala banka koja je blokirala transakciju. Na račun je stigao prihod od milion eura, ali je Odjeljenje za usklađenost banke blokiralo transfer jer ga je okarakterisala “visokim rizikom” jer na tom računu nije bilo nikakvih transakcija prije toga. Također, račun je otvoren tog mjeseca te vlasnici nisu imali validan dokument koji bi opravdao plaćanje.

Osoba koja se lažno predstavljala kao menadžer Zahavi više puta je kontaktirala banku tražeći da se novac otključa, ali od toga nije ništa bilo. Prevarant je prijetio da će Barcelonu prijaviti UEFA-i i blokirati registraciju igrača ako mu novac ne bude dostupan. Banka Kipra nije prihvatila pritisak i račun je zatvoren u oktobru 2022. godine.

Barcelona se službeno oglasila i objasnila da je bila žrtva pokušaja prevare, ali da novac na kraju nije stigao do kriminalca, te da su se finansijski “oporavili” od svega, bez detaljnijeg objašnjenja.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica