Uhapšen Zeničanin koji je zapalio tri vozila na parkingu

Uhapšen Zeničanin koji je zapalio tri vozila na parkingu

Tri automobila su gorjela jučer oko 02:25 sati, u Zenici, u ulici Dr. Abdulaziza Aska Borića kod broja 19. Do požara je došlo na  vozilima  Golf, vlasništvo B.K., Citroen, vlasništvo E.R., oba lica iz Zenice, te Škoda Fabia čije se vlasništvo još uvijek utvrđuje, saopćeno je iz MUP-a ZDK.

Izvršen uviđaj

– Odmah po prijavi navedenog događaja, na lice mjesta upućeni su policijski službenici Policijske stanice Centar, kao i pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Zenica, te je u 02,50 sati požar lokalizovan. Od strane policijskih službenika Policijske stanice Centar obezbjeđeno je lice mjesta, a o događaju je obaviješten dežurni tužitelj Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, koji je naložio da se u jutarnjim satima izvrši uviđaj- navodi se u saopćenju.

U jutarnjim satima, na lice mjesta izašli su policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I i Inspektor za zaštitu od požara i eksplozija MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, te je izvršen uviđaj. Prema preliminarnim rezultatima konstatovano je da je požar na sva tri vozila namjerno izazvan, direktnim prinošenjem otvorenog plamena lako zapaljivoj materiji od strane nepoznate osobe ili više njih.

Nakon ove konstatacije, policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije su u saradnji sa policijskim službenicima Sektora kriminalističke policije preduzeli aktivnosti u cilju rasvijetljavanja opisanog događaja i otkrivanja počinioca.

Kao rezultat naznačenih aktivnosti u veoma kratkom roku istog dana, prikupljena su operativna saznanja da se u vezu sa izvršenjem gore navedenog krivičnog djela može dovesti lice H.D. (2003) iz Zenice, koje je od strane policijskih službenika Odsjeka kriminalističke policije locirano na području Grada Zenica, te je lišeno slobode i sprovedeno u službene prostorije Policijske uprave I, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada.

Bit će predat Tužilaštvu

Tokom obrade, isti je u potpunosti priznao da je izazvao požar na gore navedenim vozilima, te je ispitan u svojstvu osumnjičenog, a prikupljeni su i drugi materijalni dokazi. Takođe je osumnjičeni H.D. tokom kriminalističke obrade priznao i izvršenje krivičnih djela “Teška krađa” u pokušaju na štetu Javnog preduzeća “Parking servis”, d.o.o. Zenica, te krivičnog djela “Krađa” iz pekare “Merla” u naselju Blatuša, kojom prilikom je otuđen neutvrđen iznos novca, a koje je izvršio tokom noći 16.10.2024. godine.

Dana 17.10.2024. godine, nakon kompletiranja dokaza i obavještenja, osumnjičeni H.D. će uz izvještaj o počinjenim krivičnim djelima “Teška krađa” iz člana 287. KZ FBiH, u vezi sa članom 28. KZ FBiH “Pokušaj”, “Izazivanje opće opasnosti” iz člana 323. stav 1. KZ FBiH, “Oštećenje tuđe stvari” iz člana 293. KZ FBiH i “Krađa” iz člana 286. KZ FBiH, a sve u vezi sa članom 54. KZ FBiH “Sticaj” biti predat u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona na daljnje postupanje.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica