Medicinsko upozorenje za sve koji redovno uzimaju lijekove protiv bolova

Medicinsko upozorenje za sve koji redovno uzimaju lijekove protiv bolova

Mnogim ljudima uzimanje paracetamola postalo je svakodnevna rutina, bilo zbog hroničnih bolova, mamurluka ili menstrualnih grčeva. Međutim, doktori upozoravaju na opasnosti koje mogu nastati usljed prekomjernog uzimanja ovih lijekova.

Dok mnogi misle da je uzimanje paracetamola bezopasno, zapravo mogu nesvjesno uticati na svoje zdravlje na opasan način. Istraživanja pokazuju da jedan od osam Britanaca zavisi od paracetamola i uzima ga svakodnevno.

Istraživanja također otkrivaju da je konzumacija paracetamola u Velikoj Britaniji prekomjerna — svaki četvrti građanin redovno premašuje maksimalnu dnevnu dozu koja iznosi osam tableta. Oko 25 posto Britanaca pati od hroničnih bolova, a dokazi pokazuju da dugotrajna upotreba lijekova protiv bolova može imati veoma štetne posljedice.

Dr. Gerard Sinovich, glavni konsultant za bol u Alternaleafu, objašnjava: “Lijekovi bez recepta poput paracetamola su praktično ‘standardni’ tretman za bol u ovoj zemlji. Međutim, ne bi trebali da se koriste duže od tri uzastopna dana bez konsultacije sa ljekarom.”

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica