Radnici iz inozemstva sve češći u BiH: Stranci traže bolji život, a BiH uvozi radnu snagu

Radnici iz inozemstva sve češći u BiH: Stranci traže bolji život, a BiH uvozi radnu snagu

Dok veliki broj građana Bosne i Hercegovine napušta domovinu u potrazi za boljim životom u zemljama Europske unije, za mnoge strane radnike BiH postaje obećana zemlja. Radnici iz susjednih i dalekih azijskih zemalja sve više dolaze na privremeni rad u BiH, popunjavajući praznine na domaćem tržištu rada.

Iako BiH ima visok broj nezaposlenih, nedostatak kvalificirane radne snage postaje sve veći problem za domaću privredu. Kao odgovor na to, kompanije se okreću zapošljavanju stranih radnika, a BiH ima postavljene kvote za njihov broj. Stručnjaci, međutim, upozoravaju kako bi prioritet trebao biti zadržavanje domaće radne snage.

Prije nego što dođu raditi u BiH, radnici iz inozemstva moraju dobiti radne dozvole i ispunjavati kvote, što im omogućava privremeni boravak u zemlji.

Bh. kompanije sve više sarađuju s inženjerima iz Indije, Turske, te drugih zemalja, čime podižu nivo tehnoloških standarda. Iako su uvjeti rada za strane radnike često povoljniji nego u njihovim matičnim zemljama, to nameće izazov za domaću radnu snagu koja traži bolje uvjete i plaće.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica