Čeka nas hladnija i oštrija zima nego što se predviđalo: Za sve je kriv polarni vrtlog

Čeka nas hladnija i oštrija zima nego što se predviđalo: Za sve je kriv polarni vrtlog

Neobično nakupljanje snijega od Sibira do Sjeverne Amerike krajem listopada moglo bi dovesti do destabilizacije polarnog vrtloga zbog čega bi zima i zimski uvjeti mogli biti hladniji i oštriji diljem SAD-a, Kanade i Europe.

Prema analizi Andreja Flisa iz Severe Weather Europe (SWE), predviđa se značajno povećanje visine snijega od Sibira do Sjeverne Amerike tijekom zadnja dva tjedna listopada.

Ovako rano stvaranje snježnog pokrivača moglo bi imati značajne implikacije za nadolazeću zimu na sjevernoj hemisferi, prenosi The Watchers.

Nakupljanje snijega u listopadu može poremetiti stabilnost polarnog vrtloga, ciklone velikih razmjera sa središtem oko Sjevernog pola koji utječe na vremenske obrasce u srednjim geografskim širinama.

Destabilizirani polarni vrtlog povećava vjerojatnost zimskih vremenskih poremećaja u regijama kao što su SAD, Kanada i Europa.

Oštrija zima

Konkretno, veći snježni pokrivač na sjevernoj hemisferi tijekom jeseni može dovesti do nestabilnijih zimskih sustava tlaka, potencijalno rezultirajući oštrijom zimom i i povećanim snježnim oborinama.

Meteorolozi pomno prate široki sustav niskog tlaka koji se formira iznad Sibira, za koji se očekuje da će donijeti snijeg na sjeverozapad, gornji srednji zapad i krajnji sjever SAD-a tijekom sljedeća dva tjedna, s kulminacijom krajem listopada. Ovaj sustav igra ključnu ulogu u postavljanju temelja za zimske uvjete.

Polarni vrtlog, koji se proteže od Arktika do srednjih geografskih širina, varira u snazi ​​i obliku tijekom sezone. Kada ovaj sustav oslabi, može uzrokovati značajne promjene u vremenskim obrascima.

Potencijalno teži zimski uvjeti

Više snijega u listopadu moglo bi dovesti do razvoja jačeg sustava visokog tlaka, što bi moglo kasnije tijekom zime dovesti do slabljenja polarnog vrtloga, što bi u konačnici moglo uzrokovati potencijalno teške zimske uvjete u regijama poput SAD-a i Europe.

Trenutačno snježni pokrivač nad Euroazijom premašuje 10 milijuna km kvadratnih, što predstavlja treću najvišu razinu u posljednjih 20 godina. Ovoliko povećanje snijega, koja je iznad normale za ovo doba godine, kritičan je pokazatelj mogućih promjena u dinamici zimskog vremena.

Nadalje, prognoze sugeriraju moguće slabljenje polarnog vrtloga, što bi moglo izazvati iznenadno stratosfersko zagrijavanje, fenomen za koji se zna da dovodi do drastičnih vremenskih promjena.

Ako se dogodi iznenadno stratosfersko zagrijavanje, često ga prati kolaps polarnog vrtloga. Takav kolaps mogao bi utrti put natprosječnim snježnim padalinama u Europi i na istoku SAD-a.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica