Bećirović: Predsjednik Bugarske je predložio da što prije otvorimo avioliniju Sarajevo – Sofija

Bećirović: Predsjednik Bugarske je predložio da što prije otvorimo avioliniju Sarajevo – Sofija

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović je kazao da je ovo njegov treći susret s predsjednikom Bugarske u ovoj godini, ali prvi put u BiH. Naglasio je i prijateljske odnose dvije države u prošlosti.

Predsjednik Bugarske Rumen Radev je u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini, a nakon sastanka s Predsjedništvom BiH, održana je konferencija za medije na kojoj su govorili o postojećoj i budućoj saradnji.

“Imamo tradicionalno iskrene i dobre prijateljske odnose. Bugarska je bila prva država na svijetu koja je priznala nezavisnost BiH. Naravno naše prijateljske veze postoje i od prije. Javnosti je manje poznata činjenica, ali prva bosanska kraljica bila je upravo bugarska princeza Doroteja”, kazao je on.

Zatim je naglasio važnost rada na NATO putu BiH, između ostalog, kroz bugarsko članstvo u Alijansi.

“Bugarska je ponopravna članica NATO-a, to su i naši jednoglasno definisani ciljevi. Na početku mandata sam rekao da želim da dođemo do zemalja NATO-a i svih tih država. Drago mi je da mogu konstatovati da gotovo nema nijednog predsjednika zemalja članica NATO-a s kojim nisam razgovarao u prethodnom periodu jer smatram da je važno da se BiH poveže s tim zemljama”, rekao je Bećirović.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica