Bećirović: Nećemo dozvoliti izjednačavanje branitelja sa zločincima

Bećirović: Nećemo dozvoliti izjednačavanje branitelja sa zločincima

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović oglasio se nakon skandaloznih izjava visokog predstavnika Christiana Schmidta, u kojima je u isti kontekst stavio ratnog zločinca Ratka Mladića sa prvim predsjednikom Predsjedništva BiH, rahmetli Alijom Izetbegovićem.

“Prije nego što je visoki predstavnik Christian Schmidt skandalozno izjednačio prvog predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića s presuđenim ratnim zločincem Ratkom Mladićem, odlučio sam da i ove godine budem pokrovitelj Akademije povodom 21. godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića.

Moji stavovi su bili i ostali kristalno jasni. Nikada nećemo dozvoliti izjednačavanje branitelja Republike Bosne i Hercegovine s ratnim zločincima”, poručio je Bećirović.

“Zaista sam uvjeren da te slike Mladića i Kovačevića. Izvinjavam se, Mladić koji je također imenovan na isti način kao… Ne Kovačević… Ne možemo imati takvu razliku… Ako vidimo Mladića i Aliju Izetbegovića, neprihvatljiv način. Zašto stavljate slike? Dajte poklonite ovoj djeci mogućnost da uče i donose vlastite odluke. Smatram da bi trebalo da imamo konferenciju, raditi sa akademicima o tome šta je historija i šta možemo ponuditi novim generacijama”, rekao je Schmidt na FACE TV.

Njegove izjave izazvale su buru reakcija.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica