Naučnici otkrili prirodno rješenje za anksioznost: Krije se u ovom voću

Naučnici otkrili prirodno rješenje za anksioznost: Krije se u ovom voću

Naučnici su otkrili da pektin prisutan u kori citrusnog voća može biti ključni sastojak u borbi protiv anksioznosti.

Istraživanje je pokazalo da uzimanje samo 20 grama pektina svakog dana poboljšava mentalno zdravlje osoba koje se bore sa stresom.

Istraživači s Univerziteta u Notingemu i Univerzitetskog koledža u Dablinu vjeruju da bi pektin mogao biti prirodni i ekonomičan tretman koji je daleko manje štetan od antidepresiva.

U pilot studiji, provedenoj tokom četiri sedmice, suplementacija niskometoksilnim pektinom pokazala je utjecaj na širok spektar citokina – proteina u imunološkom sistemu koji su povezani sa inflamacijom i anksioznošću.

– Utjecaj pektina na rezultate anksioznosti kod ljudi otvara brojna potencijalna klinička rješenja. S obzirom na snažan profil bezbjednosti pektina, nutritivna suplementacija ovim prirodnim polisaharidom predstavlja siguran i ekonomičan nefarmakološki pristup za poboljšanje dugoročnog mentalnog blagostanja pojedinaca koji se bore sa anksioznošću – istakli su naučnici.

Međutim, važno je napomenuti da su efekti niskometoksilnog pektina testirani na zdravim volonterima, pa se ovi nalazi ne mogu automatski primijeniti na kliničku populaciju.

Potrebne su buduće studije kako bi se procijenila uloga suplementacije pektinom u smanjenju anksioznosti i antiinflamatornim efektima kod pacijenata.

U istraživanju je učestvovalo 29 zdravih osoba koje su dobijale 20 grama niskometoksilnog pektina dnevno ili 10 grama maltodekstrina kao kontrolne grupe.

Novi pristupi

Još 15 učesnika je primalo postepeno povećane doze – 5 grama dnevno tokom prve dvije sedmice, 10 grama tokom treće i četvrte nedelje i 15 grama tokom posljednje dvije sedmice.

Nalazi, objavljeni u naučnom časopisu Nutrients, pokazali su da su oni koji su uzimali 20 grama pektina zabilježili smanjenje pro-inflamatornih markera i značajno smanjenje anksioznosti.

Istraživači su dodali: 

– Prema našim saznanjima, ovo je prva studija koja pokazuje značajne padove u rezultatima anksioznosti kod ljudi.

Ova istraživanja otvaraju vrata novim pristupima u liječenju anksioznosti, što može imati značajan utjecaj na mentalno zdravlje mnogih ljudi, prenosi Express.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica

POVEZANE OBJAVE