Biden nikad žešće zaprijetio Iranu: Ubistvo Trumpa bila bi objava rata

Biden nikad žešće zaprijetio Iranu: Ubistvo Trumpa bila bi objava rata

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden navodno je naložio svom Vijeću za nacionalnu sigurnost da Iranu jasno stavi do znanja da će se svaki pokušaj ubistva bivšeg predsjednika i sadašnjeg predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa smatrati ratnim činom.

Oštro upozorenje dolazi nakon što je Trumpov tim obaviješten o konkretnim pokušajima atentata, te su uputili neobičan zahtjev za vojne avione u posljednjim danima kampanje.

Neviđene mjere osiguranja

SAD je otišao do neviđenih mjera kako bi zaštitio bivšeg predsjednika od osvete Irana za ubistvo generala Qassema Soleimanija 2020. godine, prenosi Fox News.

Oko 150 miliona dolara godišnje otišlo je na zaštitu zvaničnika poput bivšeg državnog sekretara Mikea Pompea i generala Kennetha McKenzieja, bivšeg šefa Centralne komande SAD, navodi Politico.

Na pitanje Fox News Digitala prošlog mjeseca, Bijela kuća je odbila reći vjeruje li Biden da bi ubistvo Trumpa predstavljalo ratni čin, ali je obećala da će Trumpov tim držati u toku s procjenom prijetnje iz Irana.

“Smatramo da je ovo pitanje nacionalne i domovinske sigurnosti od najvećeg prioriteta i snažno osuđujemo Iran zbog ovih drskih prijetnji”, rekao je portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost Sean Savitt.

Potvrdio je da se Iran dugo želi osvetiti Trumpu za ubistvo Soleimanija.

“Osigurali smo da odgovarajuće agencije kontinuirano i promptno osiguravaju sigurnosne podatke bivšeg predsjednika s informacijama o prijetnjama.

Osim toga, predsjednik Biden je ponovio svoju direktivu da Tajna služba SAD treba dobiti sve resurse, sposobnosti i zaštitne mjere za prijetnje bivšem predsjedniku”, rekao je Savitt.

I Trump i njegovi saradnici, koji su naredili napad 2020., suočili su se s prijetnjama smrću iz Irana, koji je također nedavno hakirao Trumpovu kampanju i pokušao prenijeti informacije demokratama i medijima.

“Da sam ja predsjednik, obavijestio bih državu koja prijeti, u ovom slučaju Iran, da ćemo, ako učinite bilo šta da naudite toj osobi, raznijeti vaše najveće gradove i samu zemlju u paramparčad”, ponovio je Trump.

On je preživio jedan pokušaj atentata na skupu u julu – a Tajna služba spriječila je još jedan na njegovom golf terenu u Floridi u septembru.

Dva atentata

Trump je pretpostavio da bi pokušaji mogli biti povezani s Iranom, tvrdnje koje vlasti nisu potvrdile.

Osim vojnog aviona, Trumpova kampanja tražila je oklopna vozila koja su obično rezervirana za sadašnje predsjednike, veća ograničenja letova nad njegovim skupovima i rezidencijama te više novca za tajnu službu i lokalnu policiju da ga zaštite.

Biden je rekao novinarima u petak da bi Trumpu rado ponudio vojne avione u završnim fazama kampanje, “sve dok ne traži F-15”.

“Gledajte, ono što sam rekao odjelu jest da mu daju sve što treba za njega – kao da je aktuelni predsjednik.

Dajte mu sve što treba. Ako se uklapa u tu kategoriju, to je u redu”, rekao je Biden.

Godine 2022. iranski vrhovni vođa, ajatolah Homeini, pustio je u opticaj animirani snimak drona koji puca na Trumpa na njegovom golf terenu. Taj se video nedavno ponovno pojavio na internetu…

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica