FUCZ: U Konjicu se traga za još jednom nestalom osobom

FUCZ: U Konjicu se traga za još jednom nestalom osobom

Na području Buturović Polja u općini Konjic i dalje se traga za još jednom osobom nestalom u poplavama i klizištima, koji su prije desetak dana pogodili Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Iz FUCZ-a opskrba električnom energijom uspostavljena je u svim naseljenim mjestima na području Jablanice, izuzev jednog dijela Donje Jablanice. Uposlenici Komunalnog poduzeća vrše popravke na vodovodnoj mreži u mjestima stradalim u poplavama.

“Putne komunikacije na području općine Jablanica sa pojedinim naseljenim mjestima su u prekidu i radi se na čišćenju istih. Volonteri uz pomoć strojeva vrše raščišćavanje putnih komunikacija i objekata na području pogođenom poplavama”, navedeno je iz FUCZ-a.

Sva dostupna mehanizacija je i dalje na terenu, gdje se vrše popravci i sanacija. Vrši se dostava hrane i lijekova stanovnicima na području općine.

Iz FUCZ-a navode da Gradski štab civilne zaštite Grada Konjica konstantno rukovodi akcijama zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara na ugroženim područjima, koje je pogodila prirodna nesreća i provodi aktivnosti zbrinjavanja ugroženog stanovništva.

“Angažovani su svi respoloživi resursi u akcijama zaštite i spašavanja. PVP Konjic konstatno redovno vrši odvoz i distribuciju pitke vode na područjima pogođenih prirodnom nesrećom i učestvuje u potrazi za nestalom osobom. Danas je puštena električna energija u Višnjevice i Raotiće“, ističu iz FUCZ-a.

Općinski načelnik je na prijedlog OŠCZ Fojnica donio odluku o prestanku proglašenja stanja prirodne nesreće na području općine Fojnica. Isto je uradio i načelnik Kiseljaka. I dalje se nastavljaju aktivnosti na sanaciji poplavom pogođenih područja.

Na području općine Stari Grad u Sarajevu, Općinski štab civilne zaštite organizovao je 24-satno osmatranje terena na lokalitetima Curine njive i Bistrički potok u cilju ranog upozoravanja ugroženog stanovništva i njihove eventualne evakuacije.

Izlaskom na lice mjesta uočeno je da su na terenu i dalje prisutne duboke pukotine koje su u međuvremenu napunjene vodom uslijed kišnih padavina, te da dolazi do pojave otjecanja vode iznad lokaliteta “Curine njive-igralište” (dio Općine Istočni Stari Grada Sarajevo).

Također je utvrđeno, da iznad dijela parcele igrališta na lokalitetu “Curine njive”, a što predstavlja donju tačku nasipa/deponije od strane gradilišta “Hills” (sa lijeve strane), dolazi do pojava vode koja konstantno otiče, a ista ne predstavlja kišnicu ni oborinske vode sa Trebevića.

Na predmetnom lokalitetu ne odlažu se nove količine zemljanog materijala i otpada. Dana, 14. oktobra, u poslijepodnevnim satima od strane izvođača radova izvršeno je otkopavanje i druge drenažne betonske, cijevi.

Izlaskom na lokalitet Bistrički potok jučer je utvrđeno da je i dalje djelimično zasuto korito Bistričkog potoka materijalom sa deponije i obrušenim stablima. Nisu uočena nova obrušavanja materijala sa deponije u vidu zemljano-kamenog materijala i stabala, niti je uočeno da je vršeno uklanjanje ranije odloženog zemljano-kamenog materijala i stabala, zaključuju iz FUCZ-a.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica