Media centar Islamske zajednice BiH: Bošnjaci diskriminirani u zemlji u kojoj su većina

Media centar Islamske zajednice BiH: Bošnjaci diskriminirani u zemlji u kojoj su većina

Media centar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini javnosti je predstavio poražavajuće podatke o nacionalnoj strukturi zaposlenih u državnim institucijama iz kojih je jasno vidljivo da su Bošnjaci diskriminirani u zemlji u kojoj su većina, saopćila je Agencija MINA.

Analizirajući podatke zaključno sa 31. decembrom 2023. godine, može se utvrditi da je u 12 državnih institucija čije je sjedište u entitetu Republika Srpska (RS) ukupno zaposleno 3.017 osoba. Koliki je ustvari debalans Bošnjaka, govori podatak da je od ukupnog broja zaposlenih samo 1.179 osoba bošnjačke nacionalnosti, odnosno 39,10 posto.

Član 7. Zakona o upravi nalaže: “U organima uprave osigurava se odgovarajuća nacionalna zastupljenost državnih službenika i zaposlenika u skladu sa nacionalnom strukturom stanovništva, a prema posljednjem popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini”.

– Podsjećamo da je posljednji popis stanovništva u Bosni i Hercegovini iz 2013. godine: 50,11 posto Bošnjaka, 30,78 posto Srba, 15,43 posto Hrvata i 3,68 Ostalih. Uzimajući u obzir odredbe člana 7. Zakona o upravi, Bošnjaka je manje na 333 pozicije od zakonom utvrđenog broja – navedeno je u saopćenju.

Debalans Bošnjaka posebno je evidentan u jednoj od najvažnijih institucija države Bosne i Hercegovine, Upravi za indirektno oporezivanje, gdje ih nedostaje čak 207. 

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica