EU uvela nove sankcije Iranu zbog isporuke oružja Rusiji, evo koga obuhvataju

EU uvela nove sankcije Iranu zbog isporuke oružja Rusiji, evo koga obuhvataju

Evropska unija je uvela sankcije Iranu kao odgovor na njegova kršenja ljudskih prava, aktivnosti širenja nuklearnog oružja i vojnu podršku ruskom agresorskom ratu protiv Ukrajine. Nove sankcije Iranu ciljaju na one koji su odgovorni za razvoj i transfer dronova i projektila u Rusiju.

Liste uključuju:

  • Tri avio kompanije
  • Dvije nabavne firme
  • Dvije kompanije koje proizvode pogonsko gorivo
  • Zamjenika iranskog ministra odbrane

Represija i kršenje ljudskih prava u Iranu

EU je 2011. uvela režim sankcija Iranu kao odgovor na ozbiljna kršenja ljudskih prava u zemlji. Od tada se restriktivne mjere obnavljaju svake godine i posljednji put su produžene do 13. aprila 2025. godine.

Od oktobra 2022. godine, s obzirom na pogoršanje stanja ljudskih prava u zemlji, EU je drastično povećala restriktivne mjere, usvojivši 10 paketa sankcija.

Zašto sankcije?

EU je u više navrata osuđivala ozbiljna kršenja ljudskih prava u Iranu, uključujući smrt u policijskom pritvoru 22-godišnjeg Mahse Aminija 16. septembra 2022., te nasilnu represiju iranskih vlasti nad mirnim protestima, što je dovelo do gubitka stotine života.

Kao što je navedeno u zaključcima Vijeća o Iranu iz decembra 2022., EU podržava temeljne težnje naroda Irana za budućnost u kojoj se poštuju, štite i ispunjavaju njihova univerzalna ljudska prava i osnovne slobode.

Evropska unija oštro osuđuje:

  • rasprostranjena, brutalna i nesrazmjerna upotreba sile od strane iranskih vlasti protiv mirnih demonstranata
  • proizvoljna pritvaranja kao sredstvo utišavanja kritičnih glasova
  • upotreba mučenja, okrutnog, nečovječnog i ponižavajućeg postupanja prema zatvorenicima u iranskim zatvorima
  • praksu izricanja i izvršenja smrtnih kazni protiv demonstranata
  • ograničenja u komunikaciji, uključujući gašenje interneta

Mora se osigurati pravo na mirno okupljanje i pravo na slobodu izražavanja, uključujući slobodu traženja, primanja i razmjene informacija i ideja, na mreži i van mreže.

“EU poziva Iran da eliminira, u zakonu i praksi, sve oblike sistemske diskriminacije žena i djevojaka u javnom i privatnom životu i da preduzme rodno odgovorne mjere kako bi spriječio seksualno i rodno zasnovano nasilje u svim oblicima nad ženama i djevojčice i osigurati zaštitu od takvog nasilja”, navodi se.

EU, navodi se u saopćenju, također poziva iranske vlasti da ispoštuju svoje obaveze prema međunarodnom pravu i zahtijeva da počinioci nasilja i kršenja ljudskih prava budu pozvani na odgovornost.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica