Zbog neprofesionalnog izvještavanja: Porodičnom blogu bit će zabranjeno praćenje aktivnosti GU Zenica

Zbog neprofesionalnog izvještavanja: Porodičnom blogu bit će zabranjeno praćenje aktivnosti GU Zenica

Adnan Džonlić, vlasnik bloga “Zenicablog” i samoproglašeni novinar sa završenom srednjom školom za projektanta visokogradnje, još davno je pokazao koliko može nisko pasti neko ko je nedostojan novinarske profesije. 

Javnost i danas pamti njegovo lažiranje ankete u Dnevnom avazu, zbog čega je dobio zasluženi otkaz, što je samo jedan od primjera njegovog neprofesionalnog ponašanja. 

Umjesto da se drži osnovnih etičkih standarda, Džonlić je pokazao da ga više zanima manipulisanje i širenje dezinformacija nego objektivno izvještavanje.

Tako je vlasnik Zenicabloga, tadašnji novinar “Avaza”, fotografiju Dževada Aličića iz Zenice ilustrovao fotografijom poznatog britanskog komičara Rickyja Gervaisa, Iračanka Bahra, žena koja donira organe, predstavljena je kao Zeničanka, muškarac koji radi na pijaci u Teheranu predstavljen je kao iz Zenice, fotografkinja Monica iz SAD-a, također, predstavljena je kao Zeničanka. Inače, on je i sudskom presudom ostao bez posla jer je utvrđeno da je svjesno lažirao fotografjie, imena, izjave, ljude, kompletnu anketu čemu se smijala država i region, ali i priznao grešku da bi potom pokrenuo pravni spor koji je na kraju izgubio. Tada je Džonlić u izjavi glavnom uredniku, kao i pisanom izjavom, potvrdio da “u potpunosti prihvata odgovornost i krivicu koja je samo njegova” za izmišljenu anketu.

Ovaj nezapamćen slučaj “novinarstva” završio je i u knjizi, kao primjer budućim diplomiranim novinarima kako se ne treba baviti novinarstvom i šta ono zapravo nije. 

Da ljudi sve više uočavaju neprofesionalizam u rijetkim autorskim tekstovima na blogu koji uređuje sa porodicom, a sa kojeg još uvijek plače zbog poraza SDA na izborima za gradonačelnika Zenice, svjedoči još jedan primjer.

Naime, gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, s pravom je najavio na konferenciji nakon proglašenja pobjede 6. oktobra da će ovom samozvanom mediju biti zabranjeno praćenje aktivnosti Gradske uprave zbog njegovog neprofesionalnog i subjektivnog izvještavanja. Zenicablog, koji u svom nazivu neovlašteno koristi ime grada Zenice, već je više puta bio predmet demantija zbog netačnih i tendencioznih informacija.

Ovaj sramotni slučaj još jednom pokazuje koliko je važno razlikovati ozbiljno novinarstvo od onih koji obezvrjeđuju profesiju svojim neznanjem i neetičkim ponašanjem. Zenica, srećom, ima profesionalne i odgovorne medije, a platforme koje služe ličnim interesima, zabavi u krugu porodice i širenju neistina sa pravom se nazivaju blogovi i godinama stagniraju.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica