Džamija koja je spasila živote u Donjoj Jablanici ponovo izronila iz vode

Džamija koja je spasila živote u Donjoj Jablanici ponovo izronila iz vode

Nakon razornih poplava koje su 4. oktobra pogodile Donju Jablanicu, džamija koja je bila potpuno pod vodom sada je ponovo vidljiva, a situacija u ovom hercegovačkom mjestu se postepeno stabilizuje. Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Jablanica, Ekrem ef. Hodžić, izjavio je za Anadoliju da je džamija bila toliko poplavljena da su samo vrh krova i munara virili iznad površine.

Prema njegovim riječima, imam džamije i njegova porodica su se u posljednjim trenucima spasili od nadolazeće vode, provodeći neko vrijeme na krovu džamije zajedno s nekoliko susjeda.

“Efendija se jedva izvukao sa ženom i djetetom. Na krovu su bile i komšije. Upravo sam se čuo s njima. Žena i dijete su u Jablanici, a efendija je ostao pomoći komšijama, jer se voda sada povukla, ali je ostalo mnogo kamenja i ostataka,” rekao je Hodžić.

Poplave su uzrokovane izuzetno obilnim padavinama, što je dovelo do izlijevanja rijeka i klizišta, potpuno prekidajući promet i djelomično telekomunikacije na sjeveru Hercegovine, uključujući Konjic i Jablanicu. Osim na ovim područjima, poplave su pogodile i srednju Bosnu, zahvativši mjesta poput Kiseljaka, Kreševa, Busovače, Fojnice, Vareša i Tarčina.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica