Zelenski: Zašto Izrael to smije, a mi ne?

Zelenski: Zašto Izrael to smije, a mi ne?

Nakon što su se klimatske nepogode umiješale u politička zbivanja, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski iskoristio je priliku te otišao na turneju u najvažnije europske prijestolnice – London, Pariz, Berlin i Rim, a kada je već bio tamo, otišao je i u Vatikan kod pape Franje.

Naime, zbog uragana Milton koji je poharao Floridu otpao je susret s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u bazi u Ramsteinu, pa je iskoristio “rupu” u programu za jednu neplaniranu alternativnu spontanu turneju. Zelenski je tako ključnim europskim saveznicima i partnerima predstavio svoj “plan pobjede” te dogovorio nove “tranše” oružja koje mu je potrebno za obranu od ruske agresije, odnosno po njemu, za “pobjedu nad ruskim osvajačem”. No, što je Zelenski tražio, a što dobio od britanskog premijera Keira Starmera, talijanske šefice vlade Giorgie Meloni, francuskog predsjednika Emmanuela Macrona te njemačkog kancelara Olafa Scholtza.

Kako navode tamošnji mediji – Zelenski je dobio neupitnu i uobičajenu podršku. Europljani su mu rekli da će mu i dalje pomagati, čak i ako u Bijeloj kući dođe do promjene i tamo zasjedne Donald Trump, koji ima drugačije poglede na rat protiv Ukrajine te u vezi pomoći koja joj je potrebna. No, analitičari časopisa Politico te neki ukrajinski mediji navode što bi Zelenski mogao dobiti i očekivati od “neplanirane turneje”, a što će ipak ostati visjeti u zraku. Prema prvim procjenama, više toga će ostati nedorečeno, ali nije se vratio ni praznih ruku.

Poznato je da je Zelenski u svom “planu za pobjedu”, koju je predstavio vodećim europskim čelnicima, kao jednu od glavnih stavki stavio – jamstva sigurnosti od NATO-a i prije formalnog članstva, koje je na dugom štapu. Naime, Zelenski time želi pomoć od Zapada kako bi, kako je naveo, spriječio bojazan od “nekih budućih ruskih napada” ili mogućnosti nekih novih trzavica i destabiliziranja Ukrajine. Zelenski je, kako navodi njemački Bild, navodno spreman na pregovore s Rusima o primirju ili prekidu vatre na sadašnjoj liniji bojišta, ako od NATO-a dobije sigurnosne garancije kakve je SAD “dao” Japanu, Južnoj Koreji i Filipinima.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica