Njemačka povećava vojnu podršku Ukrajini: Scholz obećava 1,4 milijarde eura u oružju

Njemačka povećava vojnu podršku Ukrajini: Scholz obećava 1,4 milijarde eura u oružju

Njemački kancelar Olaf Scholz obećao je u petak na sastanku s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Berlinu dodatne isporuke oružja Kijevu u vrijednosti od 1,4 milijarde eura, prenosi dpa, te dodaje kako nova pomoć uključuje sisteme protuzračne odbrane, artiljeriju i bespilotne letjelice.

„Njemačka i dalje čvrsto stoji na strani Ukrajine“, rekao je Scholz koji je također osudio ruske napade na civilnu infrastrukturu u Ukrajini čiji je cilj slomiti otpor stanovništva ruskoj invaziji.

“Igranje na protok vremena neće uspjeti. Nećemo se popustiti u našoj podršci Ukrajini”, istakao je njemački kancelar na sastanku s ukrajinskim predsjednikom.

Dvojica čelnika slažu se da Rusija mora učestvovati na mirovnoj konferenciji kako bi osigurala pravedan i trajan mir za Ukrajinu, rekao je Scholz.

“Jasno je da se mir može postići samo na temelju međunarodnog prava. Ovo će zahtijevati ogromne napore”, dodao je kancelar. “Nećemo prihvatiti diktirani mir iz Rusije.”

Sastanak sa ukrajinskim predsjednikom održao se na kraju njegove turneje po Evropi, nakon što je američki predsjednik Joe Biden otkazao ključni međunarodni samit u američkoj zračnoj bazi u Njemačkoj kako bi reagirao na uragan Milton.

Ukrajinski predsjednik Zelenski zahvalio je njemačkom kancelaru Scholzu na podršci protiv Rusije.

„Njemačka je sa sistemima protuzračne odbrane pomogla našoj državi više od drugih“, rekao je Zelenski na sastanku.

„To je činjenica. I to je spasilo hiljade ukrajinskih života, pružajući našim gradovima i selima zaštitu od ruskog terora“, dodao je.

Zelenski je rekao da su protuavionski top Gepard te protivraketni odbrambeni sistemi IRIS-T i Patriot neprocjenjivi.

Ukrajina traži mir, rekao je Zelenski.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica