Ne ignorišite ove simptome: Sedam znakova da su plinovi i nadutost dio većeg problema

Ne ignorišite ove simptome: Sedam znakova da su plinovi i nadutost dio većeg problema

Normalno je nakon jela osjećati nadutost jer, dok se hrana probavlja, određene komponente hrane mogu fermentirati i proizvoditi plinove, zbog čega želudac može izgledati napuhnuto, objašnjava gastroenterologinja dr. Vivy Cusumano.

Međutim, Cusumano je objasnila da kada su plinovi ili nadutost povezani s drugim simptomima, to može biti razlog za zabrinutost.

Zatvor ili krvava stolica

Stolica može otkriti mnogo toga o vašem crijevnom i gastrointestinalnom zdravlju. Ako trpite kroničnu nadutost ili plinove obratite pozornost ima li nepravilnosti kod vaše stolice. Obratite pozornost na veličinu, boju i oblik i zabilježite koliko često idete na WC.

Uporna dijareja

Proljev s nadutošću može biti znak sindroma iritabilnog crijeva (IBS) ili celijakije, autoimunog poremećaja.

Nutritivni nedostaci ili anemija

Nedostatak vitamina ili nutritivnih tvari može uzrokovati probleme u vašem mentalnom i fizičkom zdravlju, uključujući i crijeva.

Na primjer, nadutost može biti uzrokovana problemima poput anemije ili nedostatka željeza ili B12, prema dr. Manuelu Amarisu.

Produžena razdoblja nadutosti ili plinova

Prema Klinici Cleveland, nezabrinjavajuća nadutost ili plinovi uzrokovani hranom ili hormonskim fluktuacijama mogu trajati od nekoliko sati do nekoliko dana. Ipak, produžena nadutost i plinovi mogu ukazivati ​​na to da su u pitanju veći problemi.

Osjećaj sitosti nakon nekoliko zalogaja hrane ili gubitak apetita

Gubitak apetita ili nemogućnost da se završi obrok može biti znak ozbiljnog zdravstvenog problema koji zahtijeva liječničku pomoć.

Na primjer, istraživanje sugerira da postoji jaka veza između gastrointestinalnih stanja i ginekoloških poremećaja, a mnogi se simptomi preklapaju, što otežava određivanje što se događa.

Grčevi ili bolovi u trbuhu

Ekstremni grčevi ili bolovi u trbuhu ne mogu ukazivati ​​samo na gastrointestinalnu disfunkciju, već i na dodatne probleme kao što su bubrežni kamenci, infekcije mokraćnog sustava, upala slijepog crijeva i drugo.

Mučnina ili povraćanje

Stručnjaci se slažu da kada su nadutost ili plinovi povezani s ponavljajućim epizodama mučnine i povraćanja, možda postoji zdravstveno stanje koje treba liječiti, piše HuffPost.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE