Stadion Bilino polje je najbolji nogometni stadion u BiH i Grad Zenica je posvećen njegovom unapređenju 

Stadion Bilino polje je najbolji nogometni stadion u BiH i Grad Zenica je posvećen njegovom unapređenju 

Grad Zenica realizuje projekte rekonstrukcije i poboljšanjainfrastrukture na stadionu Bilino polje u saradnji s Nogometnim savezom Bosne i Hercegovine (NS/FS BiH), a prema standardima koje propisuju UEFA i FIFA za održavanjeutakmica. Standardi koje nogometni stadioni moraju ispunitineprestano se pooštravaju, stoga se i projekti rekonstrukcijeinfrastrukture i poboljšanja uslova na stadionu Bilino polje iniciraju od strane NS/FS BiH.

Kvalifikacioni ciklusi utakmica nogometne selekcije BiH za učešće na takmičenjima organizovanim od strane UEFA iFIFA održavaju se svake dvije parne godine. Iz tog razloga, projekti rekonstrukcije počinju svake dvije parne godine, a nezbog održavanja izbora u BiH, kako tvrde neki zlonamjernimediji.

Stadion Bilino polje posjeduje licencu III kategorije UEFA za održavanje kvalifikacionih utakmica, prema UEFA pravilnikuo kategorizaciji. Iako se pojavljuju zlonamjerni komentari, stadion Bilino polje je najbolji nogometni stadion u BiH, sanajkvalitetnijim uslovima za nogometaše, službena lica igledaoce. Travnjak s prirodnom travom čini ga najboljim za odigravanje utakmica.

NS/FS BiH ima kvalitetnu i korektnu saradnju s GradomZenica, što dokazuje činjenica da se sve kvalifikacioneutakmice za plasman na takmičenja pod ingerencijom UEFA iFIFA organizuju na stadionu Bilino polje.

NS/FS BiH finansira 51 posto svih projekata rekonstrukcije, dok Grad Zenica učestvuje sa 49 posto. Iako NK „Čelik“, kaokorisnik stadiona, ima obavezu tekućeg održavanja, Grad Zenica finansira održavanje travnjaka, dok se poboljšanjeinfrastrukture i uslova finansira zajednički.

Na osnovu posljednje inicijative NS/FS BiH za poboljšanjeuslova na stadionu Bilino polje za utakmice Lige nacija, 20. juna 2024. godine potpisan je aneks sporazuma koji predviđarealizaciju novog projekta rekonstrukcije. Ovaj projekatzajednički će finansirati NS/FS BiH i Grad Zenica.

S obzirom na to da su u toku aktivnosti na proglašenjunacionalnog stadiona, što podrazumijeva totalnurekonstrukciju, NS/FS BiH je odlučio da prije utakmica Lige nacija izvede samo minimum planiranih radova. U tom okviru, završeno je poboljšanje uslova u VIP loži, na tribinama za osobe s invaliditetom, te promjena klupa za rezervne igrače istručno osoblje. Također, biće završeno i uređenje prostora za smještaj reportažnih kola, u skladu sa pravilnicima UEFA-e.

Grad Zenica je apsolutno opredijeljen za stalno poboljšanjeuslova za nogometaše, službena lica i gledaoce na stadionuBilino polje. Nakon proglašenja nacionalnog stadiona, Grad ćeangažovati sve raspoložive resurse kako bi se završila potpunarekonstrukcija stadiona u cilju postizanja nivoa IV kategorije, a koji članovi nogometnih selekcija BiH zaslužuju.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica