DEMANTI MUP-a KS

MUP KS: Najoštrije odbacujemo tvrdnje o nezakonitostima u provođenju postupka nabavke helikoptera

MUP KS: Najoštrije odbacujemo tvrdnje o nezakonitostima u provođenju postupka nabavke helikoptera

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo najoštrije odbacuje tvrdnje o nezakonitostima u provođenju postupka nabavke višenamjenskog helikoptera sa pratećom opremom. Navodi iz teksta da potpisani ugovor nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, te da je ugovor potpisan nezakonito, a pogotovo da je MUP Kantona Sarajevo „namjestio tender“,  uz tvrdnju da su to dokazali federalni revizori netačni su, neutemeljeni i krajnje nedobronamjerni.

Ističemo da se nijedan od ovih navoda ne nalazi u Izvještaju o finansijskoj reviziji Kantona Sarajevo za 2023. godinu, već je Ured za reviziju institucija u FBiH, pod rednim brojem 29. dao PREPORUKU Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo da osigura da se prilikom dodjele ugovora uslovi definisani tenderskom dokumentacijom ne mijenjaju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u potpunosti je sarađivalo sa revizorima Ureda za reviziju institucija u FBiH, te dostavilo sve potrebne informacije i podatke o predmetnoj nabavci, a što je vidljivo iz iz Izvještaja.

Naglašavamo da je u predmetu nabavke helikoptera proveden otvoreni postupak, koji je NAJTRANSPARENTNIJI postupak u Zakonu o javnim nabavkama, te da u ostavljenom roku od 45 dana nije zaprimljena nijedna primjedba na tendersku dokumentaciju, što dovoljno govori u prilog tome koliko je postupak proveden profesionalno, javno i transparentno. Ugovor o nabavci helikoptera sa pratećom opremom definiše rok od dvije godine za isporuku helikoptera i javno je dostupan na web stranici MUP-a Kantona Sarajevo https://mup.ks.gov.ba/sites/mup.ks.gov.ba/files/2024-06/Ugovor%20o%20nabavci%20vi%C5%A1enamjenskog%20helikoptera%20sa%20prate%C4%87om%20opremom_MUP%20KS.pdf

Vezano za analize revizora, a koje se nalaze u Izvještaju i tiču se rokova i tzv „penala“, želimo pojasniti sljedeće:

Ugovorni organ – Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo završilo je sve obaveze zadate u ugovoru, kao što su: uplata avansa, prihvatanje uslova obuke, detaljna konfiguracija, boje i oznake, izjava o vizuelnom izgledu i prihvatanju uslova obuke i drugo.

Odmah nakon potpisivanje predmetnog ugovora proizvođač letjelice je otvorio proizvodnu liniju za letjelicu i dostavio broj proizvodnje, tako da je proizvodnja letjelice odmah počela. Proizvođač je također dostavio ugovornom organu i informaciju da bi rok isporuke trebao biti skraćen za šest mjeseci, što znači u januaru 2026.godine. Stoga, smatramo da bilo kakva razmišljanja o aktiviranju bankarskih garancija zbog kašnjenja u roku isporuke, nisu utemeljena, a nije ih potrebno vezati sa ugovornim kaznama, jer su to dva odvojena i sasvim različita instrumenta obezbjeđenja.

Ključno je naglasiti da je propisanim uslovima Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo maksimalno zaštićeno u slučaju kašnjenja isporuke helikoptera i to bezuslovnim bankarskim garancijama u iznosu od 16 miliona KM koje će se u slučaju potrebe odmah aktivirati. S obzirom na to da je MUP KS do sada uplatio avans u iznosu od 12,5 miliona KM (ostatak sredstava se uplaćuje dobavljaču tek nakon isporuke), sve i da dođe da aktiviranja bankarskih garancija, MUP KS može biti samo na dobitku i to cca 4 miliona KM, jer bankarska garancija iznosi 16 miliona.

U izjašnjenju dostavljenom Uredu za reviziju institucija u FBiH, MUP Kantona Sarajevo je naveo da je u ugovoru obračun penala naznačen kao 0,1% ukupne vrijednosti isporuke za svaku sedmicu kašnjenja od ugovorene vrijednosti ugovora, a maksimalno 10% ugovorene vrijednosti ugovora, dok je tenderskom dokumentacijom definisana vrijednost u visini od 0,5%, uz objašnjenje da je ovo tipizirani ugovor proizvođača, koji proizvođač nudi svim svojim partnerima, pa tako i Ministarstvu unutrašnjih poslova KS. Ključno je da su u tenderskoj dokumentaciji dati osnovni elementi ugovora i da su oni u potpunosti ispoštovani kroz ugovor.

Provođenje postupka javne nabavke helikoptera sa pratećom opremom bio je dugotrajan, komplikovan i vrlo zahtjevan proces koji je provodila komisija sačinjena od devet članova, eksperata iz različitih oblasti, uključujuči javne nabavke, aviomehaniku i vojnu opremu. Postupak je bio od početka u potpunosti javan i transparentan, a i danas, nakon zaključenja ugovora, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo stoji na raspolaganju svim zainteresovanima, u skladu sa njihovim nadležnostima, da izvrše uvid u kompletnu dokumentaciju i dobiju stručna objašnjenja i analize, upravo kako bi se spriječila pogrešna tumačenja i zaključci.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica