Turska donira Albaniji kamikaza dronove: ‘Poklon koji nikoga ne treba da brine’

Turska donira Albaniji kamikaza dronove: ‘Poklon koji nikoga ne treba da brine’

Turska će Albaniji donirati “značajan” broj dronova kamikaza, rekao je albanski premijer Edi Rama nakon posjete turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Tirani 10. oktobra.

To je “poklon koji nikoga ne treba da brine” i koji odražava jasnu poruku Turske “da je Albanija neranjiva”, rekao je Rama na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Erdoganom.

Ni Rama ni Erdogan nisu rekli koliko će tačno dronova Turska donirati svom NATO savezniku.

Erdogan je rekao da će Turska osim vojne opreme pomoći i albanskoj vojsci u vojnoj obuci.

Turski lider – koga je u glavnom gradu Albanije zvanično primio predsjednik Albanije Bajram Begaj – rekao je da namjerava da poveća obim trgovine sa Albanijom na dvije milijarde dolara.

Turska je među najvećim investitorima u Albaniji sa oko 3,7 milijardi evra, dok je više od 15.000 Albanaca zaposleno u 830 turskih kompanija koje posluju u Albaniji.

“Inicijative u oblasti trgovine i investicija vidimo kao korake koji će povećati blagostanje ljudi. Dogovorili smo se da diverzificiramo zajednička ulaganja uključujući inovativne sektore”, rekao je Erdogan.

Rama je izjavio da se s Erdoganom dogovorio oko više direktnih ulaganja turske strane u sektor turizma u Albaniji. Naveo je kako je tokom Erdoganove posjete potpisano nekoliko sporazuma i izdvojio sporazum o studijskim programima Tehničkog univerziteta iz Istanbula u Tirani.

“Veoma smo zainteresovani i veoma zadovoljni zbog jačanja albanske vojske i jačanje saradnje u vojnom segmentu”, rekao je Rama.

Ured premijera Rame saopštio je ranije da su dvije zemlje potpisale tri sporazuma tokom sastanka Vijeća za saradnju Albanije i Turske na visokom nivou. Radi se o saradnji u oblasti poljoprivrednog osiguranja, odnosa s javnošću i komunikacije, te o otvaranju studijskih programa Tehničkog univerziteta iz Istanbula u Albaniji.

Ove dvije zemlje su 2021. godine potpisale sporazum o osnivanju Vijeća za saradnju Albanije i Turske na visokom nivou, dok je prvi sastanak održan u februaru ove godine.

U Ankari je tokom posjete premijera Edija Rame 20. februara potpisano šest sporazuma i memoranduma o razumijevanju u oblastima životne sredine, poljoprivrede, medija i vojske.

Od dolaska na vlast Socijalističke partije, premijer Rama je Tursku opisao kao strateškog partnera i izjavio da će dvije zemlje dostići najviše nivoe saradnje kakvi nisu zabilježeni.

U Tirani će Erdogan otvoriti Namazgja džamiju, površine 10.000 kvadratnih metara i kapaciteta 5.000 vjernika, finasiranu turskim sredstvima.

Izgradnja džamije počela je 2015. godine, a temelj je postavio turski predsjednik Erdogan.

U ovoj važnoj ceremoniji za muslimanske vjernike, poglavar albanske muslimanske zajednice Bujar Spahiu neće učestvovati, kao ni drugi lideri. Zajednicu će predstavljati muftija Tirane Gazmend Teqja, koji će biti i šef džamije Namazgja.

U septembru ove godine u medijima je objavljeno pismo Muslimanske zajednice Albanije u kojem se navodi da je ova institucija saglasna da se Namazgja džamijom upravlja preko fondacije, koja će biti “jedini autoritet u ovom pogledu” i koja će imati kao posebnu namjenu “preuzimanje upravljanja, uprave, rada i korištenja džamije, kao i okolnog kompleksa”.

Rečeno je da će radovi biti završeni za tri godine, ali je bilo potrebno oko devet godina da džamija bude otvorena.

Nakon Tirane, predsjednik Turske ide u posjetu Srbiji, treći put u posljednjih nekoliko godina.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica