Kraljica ljekovitog bilja sprječava moždani udar, reguliše masnoće u krvi, pomaže bolesnoj jetri

Kraljica ljekovitog bilja sprječava moždani udar, reguliše masnoće u krvi, pomaže bolesnoj jetri

Smatra se jednom od najmoćnijih ljekovitih biljaka …

Kadulju, koja potječe s Mediterana, koristili su još stari Grci i Rimljani, a našim krajevima proširila se tokom srednjeg vijeka. 

Njezinoj primjeni u narodnoj medicini zasigurno su pridonijeli jak miris i, moglo bi se reći, agresivan okus. Koristi se podjednako u kulinarstvu i liječenju. Od davnina se pije njezin čaj radi očuvanja zdravlja i olakšavanja različitih tegoba vezanih uz jetru, probavu, visoku koncentraciju šećera u krvi itd.

Mogu se koristiti svježi i suhi listovi

Naučne studije pokazale su poželjan učinak ekstrakta kadulje na regulisanje masnoća, ukupnog i LDL holesterola u krvi te se, budući da nisu uočene nepoželjne pojave, zaključilo kako ova biljka može biti od izuzetne koristi u očuvanju zdravlja srca i krvnih žila, prenosi portal Živim.

Pomaže i kod urinarnih tegoba, kod glavobolja i reumatskih bolova, u snižavanju nivoa šećera u krvi, čisti krv, sprječava moždani udar…

Napravite čaj

Jačinu čaja od kadulje određuje svrha njegove primjene. Blaži čaj pije se u svrhu opuštanja i jačanja zdravlja općenito. Jači čaj pokazao se učinkovitim u liječenju aftoznih ulkusa i protiv lošeg zadaha.

Priprema:

1.    4-5 listova kadulje stavite kuhati u 2,5 dl kipuće vode dvije minute.
2.    Lončić poklopite i ostavite sedam do deset minuta. Procijedite.
3.    Kad se ohladi, mućkajte ga u ustima.

Ipak, čaj uzimajte oprezno. Nakon nekoliko sedmica pijenja treba napraviti pauzu. Također, čaj se ne preporučuje trudnicama i dojiljama.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica