Na Picassovu sliku zalijepili fotografiju majke i djeteta iz Gaze

Na Picassovu sliku zalijepili fotografiju majke i djeteta iz Gaze

Aktivisti grupe Youth Demand u Nacionalnoj galeriji u Londonu na sliku slavnog Pabla Picassa “Le Maternite” zalijepili su fotografiju fotoreportera agencije Anadolu Alija Jadallaha, na kojoj su majka i njeno dijete u Gazi, javlja Anadolu.

U saopštenju grupe Youth Demand navodi se da je u Nacionalnoj galeriji održan protest kojim su tražili uvođenje embarga na prodaju oružja Izraelu.

Dodaje se da su njihovi aktivisti tokom protesta zalijepili fotografiju majke i djeteta iz Gaze na sliku Picassa “Le Maternite” iz 1901. godine, koja se nalazi iza zaštitnog stakla u galeriji.

Aktivist Jai Halai izjavio je da su to napravili jer “više od godinu dana svjedočimo ubijanju naših kolega koji rade u zdravstvenom sektoru”. “Ubijaju ih bombe, meci, glad”, rekao je Halai.

Drugi aktivist Malachi Rosenfeld rekao je da “svi moraju ustati i reći da se u Gazi provodi genocid”. “Moja je dužnost kao Židova da ustanem i glasno kažem da se u Gazi vrši genocid. Genocid nije samoobrana. Poručujemo da je dosta”, rekao je Rosenfeld.

Zaposlenici Nacionalne galerije uklonili su fotografiju.

“Britanska vlada sudjeluje u genocidu. U Gazi se djecu operiše bez anestezije, žene rađaju bez medicinske njege. S druge strane, 87 posto britanske javnosti podržava embargo na oružje Izraelu. Međutim, naša vlada i dalje im prodaje oružje”, naveli su iz Youth Demanda.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica

POVEZANE OBJAVE