Federalni revizori: MUP KS namjestio tender za nabavku helikoptera vrijedan 35 miliona maraka

Federalni revizori: MUP KS namjestio tender za nabavku helikoptera vrijedan 35 miliona maraka

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo nezakonito je potpisalo ugovor sa firmom Shot iz Zenice za nabavku helikoptera. Potpisani ugovor, vrijedan 35 miliona maraka, nije potpisan u sakladu sa Zakonom o javnom nabavkama BiH, utvrdili su federalni rezivori. MUP je, surptovno tenderskoj dokumentaciji, smanjio penale u slučaju kašnjenja isporuke, a ugovorom čak nije ni definisan rok isporuke. Dakle, ako bude kasnila sa isporukom firma Shot će za svaku sedmicu kašnjenja plaćati 0.1 posto vrijednosti ugovora, iako je tenderskom dokumentacijom bilo predviđeno da penali budu 0,5 posto. Evo detalja iz revizorskog izvještaja.

Zaključkom Vlade Kantona Sarajevo, od 15. 8. 2019. godine, pokrenuta je procedura formiranja helikopterske jedinice i nabavke helikoptera te utvrđena obaveza MUP KS da pripremi Elaborat koji će sadržavati način uspostave helikopterske jedinice, proceduru za nabavku i izbor helikoptera, opreme servisa, dozvola, registracije, smještaja, kadrovskih rješenja, edukacije i plana finansiranja. Otvoreni postupak sa međunarodnom objavom, procijenjene vrijednosti 32.500.000 KM, prvi put je pokrenut 2. 12. 2022. godine. Ovaj postupak je poništen 29. 3. 2023. godine jer nije primljena niti jedna prihvatljiva ponuda. Odlukom od 4. 10. 2023. godine ponovno je pokrenut postupak nabavke, a njena procijenjena vrijednost je uvećana i utvrđena u iznosu od 35.500.000 KM. Navedeno je da su sredstva za plaćanje ove nabavke djelimično osigurana u Budžetu za 2022./2023. godinu, a da se Vlada Odlukom od 1. 12. 2023. godinu obavezala da će u periodu 2023–2024. godine osigurati dio nedostajućih sredstava.

“Iako je Uredbom definisano da DOB sa budžetom za narednu godinu predstavlja osnov za planiranje javnih nabavki, sredstava za ovu nabavku nisu u cijelosti osigurana navedenim aktima”, naveli su revizori.

Nakon što su 22 pravna lica preuzela tendersku dokumentaciju, zaprimljene su dvije ponude: Leonardo s.p.a. Italija i SHOT d.o.o. Zenica. Komisija je utvrdila da ponuda Leonardo s.p.a. Italija nije uredno uvezana i da dio dokumentacije nije potpisan ili ovjeren pečatom kako se to zahtijevalo tenderskom dokumentacijom, te je ponudu ocijenila neprihvatljivom. Ponuda SHOT d.o.o. Zenica je izabrana kao prihvatljiva ponuda i donesena je Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača. Na ovu Odluku Leonardo s.p.a. Italija je izjavio žalbu u kojoj osporava razloge zbog kojih je komisija odbacila njegovu ponudu, i navodi da ona ne sadrži detaljno obrazloženje za izbor ponude, da ugovorni organ nije uložio ni najmanji napor da formalno-pravni nedostaci njegove ponude budu ispravljeni, da SHOT d.o.o. Zenica neće biti u mogućnosti obezbijediti zahtijevani EASA certifikat.

Ured za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine je usvojio žalbu i vratio predmet na ponovni postupak navodeći da je o stručnim i tehničkim pitanjima (uključujući traženi certifikat) potrebno iznijeti detaljniji i uvjerljiviji osvrt, a ostali žalbeni navodi su odbačeni. Nakon ponovnog uvida i ocjene ponuda, u martu 2024. godine donesena je nova Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača. I na ovu Odluku o izboru, Leonardo s.p.a. Italija je izjavio žalbu, koju je URŽ odbacio kao neurednu. MUP je 4. 6. 2024. godine sa dobavljačem SHOT d.o.o. Zenica zaključio ugovor o nabavci helikoptera Bell412EPX sa pratećom opremom u vrijednosti od 35.497.800 KM.

“Iako je tenderskom dokumentacijom definisano da jedobavljač dužan isporučiti helikopter u roku od 24 mjeseca, ugovorom je utvrđeno da je dužan isporuku izvršiti u roku od 24 mjeseca od ispunjenja određenih uslova, kao što su: zaključivanje ugovora, uplata avansa, izjava o vizuelnom izgledu i prihvatanju uslova obuke, potpisivanju Detaljne konfiguracije i drugo. Ugovorom je utvrđen i grejs period od 30 dana, koji nije definisan tenderskom dokumentacijom, radi potvrđivanja narudžbe dobavljaču u kojem je potrebno utvrditi elemente kao što su: boja i oznaka helikoptera, boja enterijera, dijela tehničkih elemenata i slično”, pišu revizori.

Prema prezentiranim informacijama, Ministarstvo do okončanja revizije nije ispunilo sve ugovorom utvrđene uslove od kojih se računa rok za isporuku helikoptera, kao na primjer nije odredilo boju i oznaku helikoptera, boju enterijera i dizajn. Avansno plaćanje u iznosu od 35% vrijednosti ugovora (12.424.230 KM) izvršeno je u skladu sa ugovorom. Ugovorni organ je zahtijevao, a dobavljač dostavio, garanciju o urednom izvršenju ugovora (10% ugovorene vrijednosti bez PDV-a) i garanciju za avansno plaćanje sa rokovima važenja do 31. 7. 2026. godine, iz kojih se može naplatiti eventualna kaznena odredba. Rok važenja garancija ističe prije završetka perioda za obračun eventualnih kaznenih odredbi (100 sedmica), što povećava rizik da se neće u slučaju aktivacije i naplatiti. Prema izjavi odgovorne osobe, u slučaju da kaznenu odredbu bude trebalo aktivirati nakon isteka garancija kao sredstvo zaštite pravnog interesa kupca koristi će se pravni lijek kao sredstvo (tužba). Okvirnim elementima ugovora rok isporuke utvrđen je u periodu od 24 mjeseca od dana zaključivanja ugovora.

“Međutim, ugovorom je definisano da je rok za isporuku helikoptera 24 mjeseca od ispunjena uslova, a nije nam prezentirano da je Ministarstvo ispunilo ove uslove do okončanja revizijeTakođer je izmijenjen iznos kaznene odredbe za svaku sedmicu kašnjenja u isporuci helikoptera. Naime, tenderskom dokumentacijom definisana je u visini od 0,5% od vrijednosti ugovora, a ugovorom u visini od 0,1% (maksimalno 10%). Navedeno nije u skladu sa članom 72. Zakona o javnim nabavkama, kojim je utvrđeno da se prilikom dodjele ugovora o nabavi uslovi utvrđeni u tenderskoj dokumentaciji ne mogu se mijenjati, osim cijene u iznimnim slučajevima”, naveli su revizori.

Istraga.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica