Amerikanci tvrde da je vođa Hamasa naredio povratak akcija zabranjenih u islamu

Amerikanci tvrde da je vođa Hamasa naredio povratak akcija zabranjenih u islamu

Šef palestinske organizacije Hamas Yahya Sinwar je, prema američkom listu Wall Street Journal, naredio obnovu samoubilačkih napada na Izrael.

Prema izvještaju Wall Street Journala, koji se poziva na izvore iz obavještajnih službi arapskih zemalja, Sinwar je izdao ovu naredbu u augustu, nedugo nakon što je preuzeo funkciju poslije smrti Ismaila Haniyeha.

Naredbu je dobio novi vođa Hamasa na Zapadnoj obali Jordana Zahiri Džabarin. Prema pisanju medija, ovo je izazvalo zabrinutost među nižim komandantima, jer se Hamas udaljio od masovne upotrebe samoubilačkih napada početkom 21. stoljeća.

Međutim, niko se nije otvoreno suprotstavio Sinwaru, navodi list, pozivajući se na izvore iz obavještajnih službi arapskih zemalja.

Sinwar je postao vrhovni vođa Hamasa u augustu, nakon što je tadašnji šef političkog krila pokreta Ismail Haniyeh, ubijen u napadu u Izraelu.

Sinwar pripada najtvrđoj struji unutar Hamasa. Navodno se krije u Pojasu Gaze, gdje izraelska vojska pokušava da ga eliminiše. Nekoliko puta se špekulisalo da je ubijen, ali prema izvještajima Wall Street Journala, on je još uvijek u stanju komunicirati s ostalim komandantima.

Hamas i neke druge palestinske organizacije koristile su samoubilačke napade kao oblik borbe protiv Izraela, posebno tokom druge palestinske intifade (2000–2005). Međutim, dio vodstva Hamasa strahovao je da bi ti napadi mogli ugroziti legitimitet organizacije u očima arapskih država.

Ova metoda je sporna i s aspekta islama, koji zabranjuje samoubistvo. Ipak, pristalice ovakvih napada tvrde da se radi o “mučeničkoj smrti dostojnoj divljenja.”

Nakon druge intifade, Hamas je prestao masovno koristiti samoubilačke napade. Ipak, Sinwar je sada izdao naredbu za njihov povratak: početkom oktobra Hamas je preuzeo odgovornost za dva napada. Prvi se dogodio u blizini Tel Aviva, gdje su dvojica napadača ubila sedam ljudi, dok se drugi dogodio u Beerševi, gdje je ubijena pripadnica izraelske vojske.

Jedan od najozloglašenijih samoubilačkih napada tokom druge intifade dogodio se 27. marta 2002. godine u izraelskom gradu Netanji, gdje je ubijeno 30 Izraelaca i jednu Šveđanka.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica