Dodik stigao na suđenje u Sarajevo, tužilaštvo nastavlja izvoditi dokaze protiv njega

Dodik stigao na suđenje u Sarajevo, tužilaštvo nastavlja izvoditi dokaze protiv njega

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i direktor Službenog glasnika RS-a Miloš Lukić stigli su na suđenje u Sud Bosne i Hercegovine, gdje se protiv njih vodi proces zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika u BiH.


Ispred Suda BiH su ih dočekale brojne pristalice, kao i na prethodnim ročištima. Podršku su im i ovaj put pružili brojni zvaničnici okupljeni oko SNSD-ove koalicije.

Visoki predstavnik Christian Schmidt je prošle godine donio odluku o poništavanju štetnih zakona, koji su doneseni u RS-u, a koje je ranije poništio i Ustavni sud BiH. Međutim, Dodik je uporno poručivao da to neće ispoštovati, stoga je Schmidt izmijenio i Krivični zakon BiH, kako bi nepoštivanje njegove odluke i odluka Ustavnog suda BiH, postali krivično djelo.

Dodikov branitelj Goran Bubić tvrdi da se izmjene Krivičnog zakona BiH ne mogu primijeniti u ovom predmetu jer je, prema njegovom mišljenju, krivično djelo za koje su Dodik i Lukić optuženi učinjeno prije nego što su izmjene stupile na snagu.

“Zakon treba da bude objavljen u službenom glasilu države prije nego što počne njegova primjena, što nije slučaj u procesu protiv predsjednika RS-a i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića. Period navodne inkriminacije kojom se tereti predsjednik Dodik od 1. do 7. jula 2023. godine, odnosno, ako se uključi i optužnica protiv Lukića od 1. do 9. jula, dok je Zakon o izmjenama krivičnog zakona, takozvani Schmidtov zakon, počeo da se primjenjuje 10. jula”, navedeno je.

Ovdje je važno napomenuti da u Schmidtovoj odluci piše da zakon stupa na snagu 2. jula 2023. godine, a ne objavom u Službenom glasniku. Uprkos tome, Dodikov branitelj tvrdi da je zakon važeći tek od 10. jula.

Na današnjem ročištu bi Tužilaštvo BiH trebalo nastaviti s izvođenjem svojih dokaza, među kojima je i Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, za koji odbrana tvrdi da ne sadrži ovlaštenja Christiana Schmidta da donosi zakone u BiH. Njihova odbrana će se u velikoj mjeri odnositi i na to da Schmidt nije legalno izabrani visoki predstavnik.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica