Zelenski stigao u Hrvatsku, stiže i Vučić

Zelenski stigao u Hrvatsku, stiže i Vučić

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sletio je u Dubrovnik gdje se danas u popodnevnim satima održava summit Ukrajina – jugoistočna Evropa, javljaju hrvatski mediji.

“S premijerom Plenkovićem razgovarat ćemo o daljnjoj odbrambenoj saradnji, rehabilitaciji naših ratnika ranjenih na frontu, kao i o oporavku Ukrajine”, naveo je Zelenski na X-u, nekadašnjem Twitteru.

Ovim povodom u ukrajinski predsjednik prvi put doalzi u Hrvatsku Hrvatsku. Uz njega i hrvatskog premijera najavljen je dolazak i predsjednika Crne Gore, predsjednice Kosova te premijera Grčke, Bugarske, Albanije i Sjeverne Makedonije.

Očekuje se i dolazak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Učesnici summita trebali bi prihvatiti zajedničku Dubrovačku deklaraciju o čijem se tekstu još pregovara, ali ona bi trebala biti na tragu ranijih deklaracija sa summita u Ateni i Tirani.

Glavne tačke deklaracije, javlja HRT, trebale bi uključiti osudu ruske agresije, podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine uključujući i poluotok Krim, podršku mirovnom planu predsjednika Zelenskog, zahtjev za procesuiranje ratnih zločina u Ukrajini, podršku eurointegracijama Kijeva i članstvu u NATO-u kad se za to steknu uvjeti te podršku energetskoj sigurnosti i obnovi Ukrajine nakon završetka rata.

Na marginama summita Andrej Plenković i Zelenski trebali bi potpisati sporazum o saradnji Hrvatske i Ukrajine kojim bi se formalizirale aktivnosti dviju zemalja koje već postoje, posebno na području humanitarne pomoći, razminiranja i procesuiranja ratnih zločina. Kako se saznaje od izvora iz Vlade, sporazumom bi se “pomoć koju Hrvatska već pruža Ukrajini stavila na dugoročne osnove”.

(Vijesti.ba)

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica