Na današnji dan poginuo legendarni komandant Zaim Imamović: Obilježavanje u Goraždu i Sarajevu

Na današnji dan poginuo legendarni komandant Zaim Imamović: Obilježavanje u Goraždu i Sarajevu

U znak sjećanja na legendarnog komandanta 1. drinske udarne brigade, a potom i 14. divizije Prvog korpusa Armije RBiH delegacije će položiti cvijeće na spomen obilježjima u Goraždu i na Dujmovskim brdima, te mezaru Imamovića u haremu Alipašine džamije u Sarajevu.

U Memorijalnom centru Sarajevo bit će organizirana akademija, a u sklopu programa održat će se i tradicionalni pohod planinara na Čelinu kod Trnova “Stazama komandanta Zaima Imamovića”.

Imamović je poginuo 9. oktobra 1995. godine u 34. godini u rejonu Rogojske grede na lokalitetu Treskavice u okviru završnih borbi za deblokadu Sarajeva i povezivanju sa Goraždem.

Rođen je 22. aprila 1961. godine u mjestu Poratak kod Ilovače, u općini Goražde. Učesnik je svih bitki za odbranu Goražda i tvorac operacija “Krug” i “Drina”, tokom kojih su nedovoljno naoružani branitelji ovog grada u avgustu i septembru 1992. oslobodili kompletan prostor ove općine. 

Posthumno je odlikovan najvišim ratnim priznanjem Armije RBiH “Zlatni ljiljan”, a njemu u čast i kasarna Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Pazariću nosi njegovo ime.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica