Nijemci pisali o Barbarezu: Bosanski ‘Xabi Alonso’, od poker stola do trenera

Nijemci pisali o Barbarezu: Bosanski ‘Xabi Alonso’, od poker stola do trenera

Njemački portal Spox objavio je članak o reprezentaciji Bosne i Hercegovine, naglašavajući trenutnu krizu u kojoj se Zmajevi nalaze, dok novi selektor Sergej Barbarez, iako je preuzeo ekipu, nije donio željene promjene.

Barbarez je, nakon dugogodišnje karijere u nogometu i pauze koju je proveo za poker stolom, nedavno postao trener reprezentacije, što je tema članka. Nakon neuspješnih kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, Nogometni savez BiH odlučio je u aprilu povjeriti vođenje ekipe dvojici legendarnih bivših igrača, iako obojica nemaju mnogo iskustva u trenerskom poslu.

Prije nego što Zmajevi odigraju utakmicu Lige nacija protiv Njemačke, Spox navodi da novi voditelji ekipe, uključujući Barbareza, nisu još uvijek uspjeli donijeti željene rezultate.

Emir Spahić, bivši igrač Bayer Leverkusena i Hamburger SV-a, sada je direktor reprezentacije, iako nije imao profesionalnog iskustva u nogometu nakon završetka svoje igračke karijere 2017. godine. S druge strane, Sergej Barbarez je postao glavna tema članka.

Spox piše o Barbarezovoj karijeri, navodeći kako je 53-godišnjak nastupao za šest različitih njemačkih klubova te da je čak osvojio titulu najboljeg strijelca dok je igrao za HSV. Nakon što se povukao iz aktivnog nogometa, Barbarez je nakratko bio član nadzornog odbora svog bivšeg kluba prije petnaestak godina, ali nije imao iskustva u ulozi trenera.

Portal također prenosi izjavu predsjednika Nogometnog saveza BiH, Vice Zeljkovića, koji je Barbareza usporedio s Xabijem Alonsom, trenutnim trenerom Bayer Leverkusena. Istaknuto je da Alonso, prije nego što je preuzeo ekipu u Bundesligi, nije imao iskustvo na najvišem nivou, ali je prethodno radio u B timu Real Sociedada, što je bilo ključno za njegov razvoj.

Spox također ističe zanimljivu činjenicu da se Barbarez posvetio pokeru nakon povlačenja iz nogometa 2008. godine, a prije nego što je 2024. postao selektor BiH. Do 2017. godine, Barbarez je na službenim turnirima uživo osvojio oko 200.000 eura, a prošle godine učestvovao je na turniru “WPT Prime Liechtenstein”, najvećem događaju van SAD-a, s nagradnim fondom od milion švicarskih franaka, iako nije ostvario značajan uspjeh.

Citirajući Barbareza, Spox podsjeća na njegovu izjavu: “U pokeru igram oprezno, napadam samo kad se ukaže prava prilika.” U članku se povlači paralela između njegovog opreza za poker stolom i njegovog pristupa trenerskom poslu.

(Vijesti.ba)

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica