Izetbegović o izborima: Pod Berilom je općina procvala. Zbog toga on postiže ovakve rezultate, čak i iz zatvora

Izetbegović o izborima: Pod Berilom je općina procvala. Zbog toga on postiže ovakve rezultate, čak i iz zatvora

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, govorio je za FTV.

Kaže da je sistem zakazao, kad su u pitanju katastrofalne poplave koje su pogodile pojedina područja u Bosni i Hercegovini.

“Nažalost, jeste zakazao – jer bilo je najava da može doći do teških padavina. Nikakve prave reakcije nije bilo. I općenito, u zadnjih možda i 15 godina mi skoro da nismo imali nijednu normalnu sezonu.

Valjalo se organizirati

Bili su – ili požari, ili zakašnjeli mrazovi, suše, poplave. Prema tome, valja se organizirati u odnosu na to. Mi smo svojedobno bili ubacili u budžet sredstva koja se odnose na jačanje civilne zaštite i na nabavku letjelice koja bi gasila požare, oni su to izbacili.

Umjesto da dodaju sredstva, oni su tu stvar izbacili, mislim na novu vlast u Federaciji. Dakle, vrijeme je da se prihvati – stvari tako stoje u vezi sa globalnim zagrijavanjem i da u odnosu na to se i mi pripremimo”, tvtrdi Izetbegović.

A šta su nam pokazali lokalni izbori?

“Slabljenje Trojke generalno. Naročito NiP-a. Jačanje SDA i SBiH, jačanje alternative u odnosu na politike Trojke.

Lokalni su izbori, teme nisu niti Federacija niti država, ali se jednostavno prenosi ljutnja naroda u odnosu na ovo što je radila Trojka i narod se vraća ka SDA i strankama koje su opozicija ovakvim politikama”, tvrdi on.

Za SDP kaže “da se drži, ali i on će imati slabiji rezultat nego na prošlim izborima, s tim da je u Sarajevu uspio u pojedinim općinama”.

A SDA nema u Sarajevu?

“SDA je u Sarajevu ponovila rezultat od prije dvije godine. Broj vijećnika mislim da će biti ili isti ili će biti povećan, vjerovatno će biti povećan. Mislim da ćemo imati nekih 10-20 posto više glasova u Sarajevu nego na prethodnim izborima”, smatra Izetbegović.

Rezultati u Mostaru

O činjenici da je SDA-ov načelnik iz Trnova (Ibro Berilo) u pritvoru, a dobio je izbore, kaže:

“On je u pritvoru, optužen je da je neke stvari priskrbio sebi. Da li je? Vidjet ćemo. Niko nije kriv dok se kroz jedan propisan sudski proces ne dokaže obratno.

I mi imamo barem 30, 40 i više slučajeva u kojima su političari bili optuženi, izgledalo je da jesu krivi pa su nakon par godina procesa dokazali nevinost.

Ne znam hoće li biti tako sa gospodinom Berilom. Ono što znamo, što je sigurno, jeste da je decenijama radio za narod u Trnovu, i oni njemu zbog toga daju glasove. Dakle, ta je općina procvala. I zbog toga on postiže ovakve rezultate, čak i iz zatvora”.

Tvrdi da je u Mostaru od probosanskog bloka jedino SDA napravila dobar pomak.

“Mislim da ćemo imati 10 ili 11 ruku. Ostalo – SDP, Naša stranka, vrlo tanko. Da li je to slučajno ili namjerno, ne znam.

Jer – SDP, NiP, Naša stranka su pomagali HDZ-u u Srednjoj Bosni – kandidujući čovjeka u Novom Travniku, Jajcu, Vitezu i tako dalje, koji treba, u stvari, da podijeli bošnjačko glasačko tijelo i pomogne HDZ-u da izabere svog načelnika.

I, nažalost, uspjeli su u nekim slučajevima. Ne znam je li to slučaj u Mostaru, ali vrlo su tanko prošli”, rekao je Izetbegović.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica