Oglasili se investitori “Trebević Hillsa”: Ima li razloga za strah od klizišta?

Oglasili se investitori “Trebević Hillsa”: Ima li razloga za strah od klizišta?

Investitori projekta Trebević Hills dali su izjavu za BiznisInfo.ba, nakon što je posljednjih dana u javnosti bilo mnogo govora o tome da li ovo gradilište ugrožava stanovnike sarajevskog naselja Širokača.

Podsjetimo, zabrinuti građani tražili su od nadležnih organa da reagiraju kako bi se spriječile potencijalne nepogode poput poplava i klizišta.

Nakon toga je reagirao i načelnik Općine Stari Grad Irfan Čengić koji je zatražio da se slučaj detaljno ispita.

– Na lokalitetu na kojem se gradi kompleks “Trebević Hills” iskrčena je velika površina drveća, a koji graniči s naseljenim područjem, što može povećati rizik od klizišta ukoliko nisu ispunjeni svi zahtjevi odgovarajuće struke – naveli su iz Općine Stari Grad.

– Kao investitori projekta Trebević Hills, duboko smo posvećeni odgovornom i održivom razvoju. Želimo naglasiti da su svi radovi na projektu sprovedeni u skladu s važećim zakonskim regulativama i standardima zaštite okoline – naveli su u izjavi za naš portal.

Kako su istaknuli, u procesu pripreme i izgradnje, sproveli su detaljne procjene uticaja na okoline, koje su pokazale da nema potencijalne opasnosti od poplava i odrona.

Dodaju da su poduzete sve mjere predostrožnosti kako bi se osiguralo očuvanje prirodnog pejzaža.

– Kako bismo dodatno osigurali stabilnost terena i spriječili bilo kakve negativne posljedice, implementirali smo 160 šipova dužine od 16 do 30 metara, debljine 1 metar, koji su ključni za stabilnost lamela A, B i C. Ovi šipovi dodatno garantuju sigurnost građevine, osiguravajući stabilnost i otpornost na geološke promjene – navodi se u izjavi investitora.

Inače, najveću zabrinutost građana izazvalo je gomilanje otpada u koritu Bistričkog potoka.

– Što se tiče Bistričkog potoka, takođe treba imati u vidu da su na tom lokalitetu bili oružani sukobi od 1992. do 1995., tako da više faktora utiče na izgled korita, ali je najvažnije da u ovolikim padavinama koje su se desile u BiH, voda Bistričkog potoka prolazi nesmetano i da nema klizišta na ovome reonu – naveli su investitori.

Na kraju su zaključili da im je cilj „doprinijeti razvoju Sarajeva i unaprijediti kvalitet života u lokalnoj zajednici, a ne na bilo koji način ugroziti postojeću infrastrukturu ili prirodne resurse“.

Pojasnimo da se radi o objektu koji se gradi na teritoriji RS-a, ali uz samu entitetsku liniju.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica