DUSINA: Ispovijest čovjeka kojeg je od poplave spasio dječak: Supruga mi je poginula, a kćerka preživjela

DUSINA: Ispovijest čovjeka kojeg je od poplave spasio dječak: Supruga mi je poginula, a kćerka preživjela

Lucija Prajo koja je stradala u poplavama u mjestu Dusina kod Fojnice danas će biti sahranjena. Njen suprug, Stjepan, govorio je za N1, opisujući događaje te kobne noći kada je bujična poplava nosila sve pred sobom i kada je i sam mogao nastradati.

U trenutku kada je poplava zahvatila ovo područje, Stjepan je bio na poslu.

“Vidio sam ja da ima problema. Ja sam njega zovnuo i rekao da idemo kući”, započinje priču Stjepan, aludirajući na dječaka koji ga je spasio.

Autom su krenuli prema njegovoj kući. Trebali su preći rijeku preko obližnjeg mosta, no nisu uspjeli.

“Tu se nije moglo prići. Ostavimo auto, vratimo se opet gore prema kontejnerima, odakle smo došli. Prilikom vraćanja, noć je, i ja sam zagazio ovamo, on je otišao tamo. I mene je ponijela voda. Ja sam pokušao da se uhvatim za kamenje, tu gdje je makadam. On me je uhvatio za ruku kad sam prišao i izvukao me je. Tada me je spasio”, nastavlja Stjepan.

Dodaje da je u tom trenutku imao ružan osjećaj o kojem sada nerado govori.

“Ne volim o tome pričati. Vidim svoju smrt pred sobom… da je umrijeti, a da se nije napatiti. To je ružan osjećaj, ne mogu nikome to ispričati riječima kako sam se osjećao”, kaže.

Dječak koji je spasio Stjepana ima 15 godina. Zove se Jasmin. Bez njegove pomoći, kaže, ne bi preživio.

“Petnaest minuta nas je nosila voda”, dodaje Jasmin, ističući da je pomislio da će obojica nastradati.

Stjepanova kćerka također je preživjela. Uspjele su je spasiti komšije.

Komšija, Elvir Salčinović, kaže da je kuća Stjepana i njegove preminule supruge, Lucije, bila prva na udaru kada je krenula bujica.

“Moja je kuća druga. Evo vidite i sami gdje je voda bila, vodostaj je narastao na nekih… Još je ovdje ogromna širina. Gore u užem toku možda je bila i 7-8 metara visine”, prisjeća se Elvir.

Dodaje da je te večeri bio kod svojih roditelja. Oko jedan sat iza ponoći padala je jaka kiša.

“Ušli smo u kuću, šta ćemo, normalno, da legnemo i da odmoramo. Ja sam navio alarm u 4 sata, trebao sam nešto da uradim, da poranim. U međuvremenu, oko pola tri, supruga me zove, budi me, kaže poplava. Kakva poplava? Ja, iza sna, izašao na terasu i vidim voda već prelazi ovdje. Tu sam imao psa, njemu je samo glava virilia iz vode. I ja onako u vešu uđem u vodu, spasim kera, to mi je bio prioritet. I onda sam još pokušao da spasim neke stvari i povukli smo se u kuću, gledali smo, posmatrali šta se dešava. To je teklo sa svih strana. Automobile smo izmjestili koliko smo mogli da ih ne potopi skroz voda. Pa ne znam, čovjek ako to ne doživi, ne može to opisati. Veća sila”, kaže Elvir.

I dalje se u ovo naselje jedva moze doći, put se pokušava sanirati.

“Velika je šteta. Popravljamo, pomažemo ljudima onoliko koliko se može pomoći. Najviše smo na putevima”, kaže nam mještanin.

Podsjećamo, uslijed obilnih kiša i poplava koje su proteklih dana zahvatile područje Fojnice, naselja Dusina, Gojevići i Bakovići pretrpjela su ozbiljne štete. Vodena bujica oštetila je puteve, ugrozila domaćinstva i izazvala materijalnu štetu, ostavljajući iza sebe nanose mulja, smeća i oštećene objekte. No, uslijed ove nepogode, solidarnost i zajedništvo cijele zajednice došle su do izražaja.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica