Barcina senzacija navodno nema 12 godina, pojavio se dokument gdje je znatno stariji

Barcina senzacija navodno nema 12 godina, pojavio se dokument gdje je znatno stariji

Barcelonina senzacija Mohamed Dabone navodno ima više godina nego što se trenutno predstavlja budući da se njegovo ime pojavljuje u 3×3 reprezentaciji Toga gdje piše da ima 16 godina.

U njegovom pasošu i u registraciji u tamošnjem savezu stoji datum rođenja 21. oktobar 2011. godine, ali se u Savezu Toga pojavljuje sa 16 godina.

Ovaj 12-godišnjak visok 2,08 ima impozantan stas čime se ne bi posramili ni stariji igrači od njega koji nastupaju u Endesa ligi.

Njegova superiornost u nižim kategorijama mu omogućava da bude nadmoćan u odnosu na svoje rivale što je pokazao i na duelu protiv Real Madrida u finalu U16 turnira Villa de la Orotava gdje je postigao 31 poen uz 19 skokova te četiri blokade i indeks korisnosti 45.

Centar je rođen u Burkini Faso, ali je u Španiju stigao s pasošem Toga koji graniči s ovom afričkom državom, a datum rođenja koji se na njemu pojavljuje je 21. oktobar 2011. godine što znači da će za nekoliko dana napuniti 13 godina.

U podacima koji se pojavljuju na web sajtu španskog saveza je naveden isti datum međutim njegovo ime se pojavljuje u 3×3 reprezentaciji Toga gdje piše da ima 16 godina.

Osim slova “n” u njegovom srednjem imenu Samsoundine, sve ostalo je isto, a na stranici Toga se mogla vidjeti i njegova fotografija koja je sada nestala.

Ova objava, iako nije još potvrđena, podstiče nepoznanice o njegovim pravim godinama, no bez obzira na sve njegove preformanse su vrhunske bilo da ima 13 ili 16 godina iako je to upečatljiva razlika pogotovo u ovim starosnim kategorijama.

Njegove odlične partije nisu prošle nezapaženo ni od španskog Saveza koji ga je želio dovesti u svoj nacionalni tim na što ima pravo budući da je igrao i živio u Španiji u ranoj mladosti pa bi mogao biti nacionalizovan prije nego što napuni 16 godina što znači da neće zauzeti mjesto naturalizovanog igrača u reprezentaciji.

Loša stvar je što ne bi mogao debitovati na međunarodnoj sceni sve do svoje 23 godine.

Njegov slučaj bi bio sličan onome igrača Reala Eli Johna Ndiayea koji je naturalizovan u junu 2020. godine, tri dana prije svog 16. rođendana, a za reprezentaciju neće moći igrati do 21 godine.

Tako da čudo koje zadivljuje svjetsku košarku i čije su godine pod znakom pitanja mogao bi igrati za Španiju tek za deset godina što je cijela vječnost u sportu, a posebno u košarci kada su u pitanju mladi ljudi čije se karijere mogu mijenjati.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica

POVEZANE OBJAVE