Umjesto skupih vozila, Bosni i Hercegovini trebaju opremljeni junaci

Umjesto skupih vozila, Bosni i Hercegovini trebaju opremljeni junaci

Bosna i Hercegovina ne mora imati dvjesto ministara i zamjenika, ali mora imati do zuba opremljene Gorske službe spašavanja (GSS), ažurne civilne zaštite, dobro plaćene i potpuno opremljene Oružane snage, te nepotkupljive inspektore u oblasti građevine. Ovo je prioritet u zemlji koja se suočava s čestim prirodnim katastrofama i izazovima sigurnosti, piše Crna hronika.

Moramo ulagati u obrazovanje i obuku najskupljih i najstručnijih meteorologa, geologa, građevinskih inženjera, arhitekata, kao i u inžinjere komunikacija i vrhunske ljekare. Bez njih nema budućnosti. Osnovna infrastruktura i ljudski kapaciteti trebaju biti temeljno osigurani, a ne zapostavljeni zbog političkih nesuglasica i nemara.

Iznad svega, moramo se podržavati, bez obzira iz kojeg dijela Bosne i Hercegovine dolazimo, za koga glasamo ili kome se molimo. Najveća kazna je onima koji zaborave posljednje dane patnje i stradanja.

Naš heroj, GSS, dokazani je stub svakog kriznog trenutka, ali ne mogu oni raditi kao volonteri i neosigurani. Njihov rad mora biti cijenjen i plaćen, uz opremu koja će osigurati brzu i efikasnu akciju. Ako iko treba volontirati, to su političari u parlamentima i vijećnici u lokalnim skupštinama. Pravi heroji, oni koji riskiraju svoje živote spašavajući druge, moraju biti adekvatno plaćeni i opremljeni.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica