Europski parlament u srijedu raspravlja o pomoći BiH nakon razornih poplava

Europski parlament u srijedu raspravlja o pomoći BiH nakon razornih poplava

Europski parlament (EP) odlučio je, na inicijativu eurozastupnice Željane Zovke, da će u srijedu, 9. oktobra, na plenarnoj sjednici raspravljati o posljedicama razornih poplava u Bosni i Hercegovini.

U saopćenju Ureda za odnose s javnošću Europske pučke stranke ističe se da je Zovko zatražila aktivaciju dostupnih mehanizama Europske unije za pružanje financijske pomoći zemljama pogođenim prirodnim katastrofama.

Zovko je upozorila da je stanje u Bosni i Hercegovini još uvijek alarmantno, naglašavajući da su poplave odnijele brojne živote, dok se za mnogim žrtvama još uvijek traga. Također, pozdravila je odluku Europske komisije o aktiviranju Mehanizma civilne zaštite EU-a i zatražila mobilizaciju sredstava iz Europskog fonda za solidarnost, glavnog instrumenta EU-a za podršku oporavku od prirodnih katastrofa. Ovaj mehanizam već je korišten u pomoć državama kao što su Italija, Slovenija, Austrija, Grčka i Francuska nakon njihovih vlastitih poplava 2023. godine.

“Naša ljudska i moralna dužnost je mobilizirati sva raspoloživa sredstva kako bismo u ovim teškim trenucima pružili prijeko potrebnu pomoć ljudima pogođenima ovom katastrofom. Ova rasprava u Europskom parlamentu nužna je kako bismo zajednički pronašli najbolje načine za pružanje pomoći svim stradalima”, naglasila je Zovko.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica