Opasna infekcija pogađa muškarce više nego što se mislilo, može dovesti do karcinoma

Opasna infekcija pogađa muškarce više nego što se mislilo, može dovesti do karcinoma

Humani papiloma virus, poznatiji kao HPV, odgovoran je za veliku većinu slučajeva raka vrata maternice, ali o toj spolno prenosivoj infekciji ne trebaju brinuti samo žene.

Naime, novo istraživanje naučnika s Nacionalnog univerziteta u Córdobi u Argentini, objavljeno u časopisu Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, sugeriše da HPV pogađa i muškarce u daleko većoj mjeri nego se prije mislilo te da su sojevi HPV-a, koji ljude izlažu visokom riziku od raka, također povezani s većim postotkom oštećene i nefunkcionalne sperme, što pak ima direktne posljedice na plodnost muškaraca.

Vakcina

Trenutno se pažnja posvećuje isključivo otkrivanju virusa u cervikalnim pregledima žena, pa je cijeli raspon učinaka koje HPV može imati na muškarce relativno nedovoljno istražen, iako je dobro poznato da HPV uzrokuje rak penisa, anusa, usta i grla kod muškaraca. 

Trebalo je proći dosta vremena da se kampanje za vakcinisanje protiv HPV-a usmjere i na muškarce, odnosno dječake. Vakcina protiv HPV-a dostupno je od 2006., a od 2022. godine Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da se vakcina protiv HPV-a uključi u rutinsko vakcinisanje za muškarce i žene. Ipak, “primarni cilj su djevojčice u dobi od 9 do 14 godina”.

Dječaci se smatraju “sekundarnim ciljevima” samo tamo gdje je to “izvedivo i pristupačno”. U 2019. godini oko četiri posto dječaka diljem svijeta primilo je vakcinu u usporedbi s 15 posto djevojčica. Od 107 zemalja tek jedna trećina u program vakcinisanja uključila je i dječake. 

Ukupna vakcinacija još je mala te se i dalje radi na podizanju svijesti o tome da je HPV uzročnik čak šest vrsta raka. Zahvaljujući vakcini protiv HPV-a u Velikoj Britaniji slučajevi raka vrata maternice smanjili su se za čak 90 posto, ali je rak grla i penisa povezan s HPV-om u porastu.

Sa Univerziteta Uppsala u Švedskoj poručili su da je cijepljenje svih protiv HPV-a, bez obzira na spol, “jedini način da se iskorijeni ova prečesta infekcija i njezine dugoročne zdravstvene posljedice”.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica