Šta zapravo uzrokuje podočnjake i tamne kolutove ispod očiju

Šta zapravo uzrokuje podočnjake i tamne kolutove ispod očiju

Mnogi ljudi pogrešno vjeruju da su vrećice ispod očiju prvenstveno uzrokovane stresom i nedostatkom sna, ali istraživanja pokazuju da je stvarnost složenija.

Specijalista za oči je razotkrio istinu o tome šta zaista uzrokuje podočnjake, rekavši da san nije uvijek razlog. Govoreći u emisiji Diary of CEO podcast, koju vodi Steven Bartlett, dr. Joseph Allen podijelio je svoje znanje o očima.

Dr. Allen kaže da postoje zablude o uzrocima kesica ispod očiju, za koje se često pretpostavlja da su posljedica stresa i nedostatka sna. Međutim, istraživanja sugeriraju drugačije.

Objašnjava da postoji razlika između podočnjaka i tamnih krugova ispod očiju. Na tamne krugove može uticati pigmentacija kože, a povećana pigmentacija potencijalno može dovesti do tamnijih krugova.

“Imati tamne kolutove ispod očiju tehnički je drugačije od podočnjaka. Ali ako imate podočnjake, to će pogoršati izgled tamnih krugova”, rekao je.

Stručnjak kaže da sunčeva svjetlost može uzrokovati da koža oko očnih kapaka, koji su vrlo osjetljivi, postane tamnija. Neophodno je zaštititi oči od sunca nošenjem sunčanih naočara ili šešira sa širokim obodom, jer je donji kapak izložen riziku od raka kože.

Vaskularne promjene, poput proširenja krvnih žila zbog alergija, mogu poboljšati vidljivost podočnjaka, posebno kod onih sa svjetlijim tonovima kože. Osim toga, oblik obrva i očne duplje može stvoriti orbitalne sjene koje dodatno ističu tamne krugove. Prisustvo podočnjaka može učiniti ovaj problem još izraženijim.

Oticanje oko kapaka može se pojaviti iz nekoliko razloga, kao što su alergije ili konzumiranje previše soli. Konzumiranje slane hrane može uzrokovati privremeni otok, ali korištenje hladnih obloga može pomoći u ublažavanju.

Dr. Allen je također spomenuo dokaze da dijeta s visokim udjelom soli može povećati vjerovatnoću buđenja s vrećicama ispod očiju. Mada je naglasio da naučne publikacije o tome nedostaju.

Tamni krugovi ispod očiju obično su povezani sa nedostatkom sna. Studije pokazuju da, iako neadekvatan odmor zapravo ne mijenja izgled podočnjaka, može utjecati na to kako pojedinci percipiraju svoj izgled.

Često se smatra da stres i nedovoljno sna dovode do tamnih krugova ili natečenosti oko očiju. Međutim, nedavna istraživanja pokazuju da ovi elementi ne mogu direktno utjecati na stvarnu pigmentaciju očnih kapaka. Umjesto toga, druge fiziološke promjene, poput oslobađanja kortizola i upale, mogu biti faktori koji doprinose.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica