Ovo je najbolja vrsta kafe za dugovječnost, mnogi je piju svakodnevno

Ovo je najbolja vrsta kafe za dugovječnost, mnogi je piju svakodnevno

Mnogi stručnjaci preporučuju francusku presu ili metodu pour-over, jer zahtijeva najmanju obradu i zadržava okus kafe i antioksidanse. Ipak to nije kafa koja će osigurati vašu dugovječnost.

Dan Buettnera, stručnjak za dugovječnost i saradnik National Geographica, dijeli svoju najbolju hranu za duži život od kojih je jedna vrlo specifična vrsta kafe.

Sama redovna konzumacija kafe povezana je s produženim životnim vijekom, zahvaljujući priličnom udjelu antioksidanata, kao i kofeina i trigonelina, koji mogu podržati kognitivno funkcioniranje. Buettner posebno ističe Ikaria kafu, koja se obično naziva “turska kafa”.

“Mljeve se vrlo fino, a zatim prokuhava i čini se da taj proces izvlači ulja, te polifenole koji su dobri za vaše srce”, kaže ona.

Zapravo, studija iz 2013. u časopisu Vascular Medicine otkrila je da su stariji učesnici koji su pili kuhanu Ikaria kafu poboljšali funkciju endotela koji igra ulogu u zgrušavanju krvi i ukupnom zdravlju srca. A na temu polifenola, jedna velika studija u Evropi je objavila da je veći unos ovih moćnih antioksidanata povezan sa dužim životnim vijekom.

Buettner tvrdi da se ova kafa pije u Plavim zonama, odnosno regijama gdje žive najdugovječniji ljudi.

“Kafa je također uobičajena na Sardiniji; uobičajena je među Nicoyama. Samo mislim da je to jedno od onih pića u kojima možete nekažnjeno da uživate, a vjerovatno je dobro i za vas”, dodaje.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica