INTERVJU | POLITIČKI MARKETING

ELMIN ŠABANOVIĆ | Tri ključne inicijative za bolju Zenicu: razvoj zajednice, ekološka rješenja i podrška mladima

ELMIN ŠABANOVIĆ | Tri ključne inicijative za bolju Zenicu: razvoj zajednice, ekološka rješenja i podrška mladima

Kao jedan od vodećih ljudi liste za Gradsko Vijeće Zenice, koje su tri ključne inicijative koje planirate pokrenuti kako biste poboljšali kvalitet života građana Zenice?

Fokusirat ću se na tri ključne inicijative koje smatram prioritetnim za poboljšanje kvaliteta života u Zenici:

Podrška mladima i razvoju zajednice – Planiramo realizirati projekte koji će mladima omogućiti lakši pristup obrazovanju, kulturi i sportu. To uključuje stvaranje novih kulturnih i sportskih prostora, kao i podršku programima zapošljavanja i samozapošljavanja. Mladima želimo pružiti uslove u kojima mogu napredovati i ostati u Zenici, gradeći budućnost u svom gradu.

Podrška za mjesne zajednice: Fokusirat se na ravnomjeran razvoj svih mjesnih zajednica, osiguravajući jednaku podršku i resurse za lokalne projekte koji će poboljšati uslove života ljudima u 21.vijeku a koje do sad nisu imali.Izgradnja Vidikovca u Gradu Zenica kako bi imali atraktivnu lokaciju i privukli veći broj turista u nas grad.

2. Zenica se suočava sa problemima zagađenja i ekoloških izazova. Šta konkretno namjeravate poduzeti u vezi sa ovim problemom, i kako planirate to financirati?

Svjesni smo ozbiljnosti problema zagađenja u Zenici i ekoloških izazova s kojima se suočavamo. Naš plan uključuje konkretne mjere koje ćemo poduzeti kako bismo smanjili zagađenje i poboljšali kvalitet zraka i života građana.

Prvi korak je poboljšanje energetske efikasnosti domaćinstava kroz subvencije za ugradnju energetski efikasnih sistema grijanja i termoizolaciju kao i prethodni godina.Ovaj projekat ne samo da će smanjiti zagađenje, već će i smanjiti troškove grijanja za domaćinstva.

Planiramo pokrenuti sadnju drveća na ključnim lokacijama, uključujući naselja i industrijske zone, kako bismo dodatno poboljšali kvalitet zraka. Kroz saradnju s različitim nivoima vlasti i međunarodnim organizacijama, osigurat ćemo sredstva potrebna za realizaciju ovih inicijativa.

3. S obzirom na ekonomske izazove, posebno za mlade, šta konkretno nudite kao rješenje za smanjenje nezaposlenosti i stvaranje boljih uslova za zadržavanje mladih u Zenici?

S obzirom na ekonomske izazove, posebno za mlade, nas cilj je osigurati uvjete koji će ih motivirati da ostanu u Zenici i razvijaju svoje karijere. Kao ključne mjere izdvajam nastavit na poboljšanju i proširenju programa podrške mladima za pokretanje vlastitih biznisa. Kroz subvencije, obuke i mentorstvo, omogućit ćemo mladima lakši pristup tržištu rada i razvoj vlastitih poslovnih ideja.

2. Tehnička i zanatska obuka: Saradnja sa lokalnim obrazovnim ustanovama i privatnim sektorom kako bismo mladima pružili priliku za tehničku i zanatsku obuku koja odgovara potrebama tržišta rada. Ovo će im omogućiti sticanje praktičnih vještina koje su tražene, čime se smanjuje stopa nezaposlenosti.

3. Povećanje broja praksi i pripravničkih programa: U suradnji s lokalnim kompanijama, kreirat ćemo više prilika za prakse i pripravničke programe koji će mladima omogućiti stjecanje iskustva i lakši prelazak na stalna radna mjesta.

5. Poboljšanje uslova stanovanja: Također ćemo raditi na poboljšanju stambenih uslova za mlade, kroz subvencije za prvu nekretninu, te kroz razvoj povoljnijih stambenih programa.Financiranje ovih projekata će doći iz kantonalnih i federalnih fondova, uz dodatne grantove iz EU i međunarodnih organizacija koje podržavaju ekonomski razvoj i zapošljavanje mladih.

4. Vaša kampanja se često fokusira na pitanja lokalne infrastrukture. Koji su specifični projekti na koje planirate staviti prioritet i kako će oni doprinijeti razvoju grada?

Jedan od ključnih fokusa naše kampanje su projekti lokalne infrastrukture, jer vjerujemo da oni direktno poboljšavaju kvalitet života građana i doprinose dugoročnom razvoju Zenice. Neki od specifičnih projekata koje planiramo staviti kao prioritet uključuju: Nastavit ćemo gradnju Olimpijskog bazena, uređenju Trgova, Izgradnja podzemni garaža. Nastavit ćemo s proširenjem i modernizacijom ulične rasvjete, koristeći energetski efikasne LED sisteme. Ovaj projekat ne samo da poboljšava sigurnost na ulicama, nego također smanjuje troškove održavanja i potrošnje električne energije. Nastavak rekonstrukcije i proširenje saobraćajne infrastrukture: Radit ćemo na sanaciji i proširenju ključnih saobraćajnica i izgradnji novih prometnih rješenja.Poboljšanju u vodovodnoj i kanalizacionoj mreži. Svaki od ovih projekata doprinosi ne samo boljem standardu života, već i ekonomskoj i socijalnoj stabilnosti grada, stvarajući Zenicu koja je atraktivna za život, rad i ulaganja.

5.Ako biste morali birati između dugoročnog ekonomskog rasta Zenice i kratkoročnih populističkih mjera koje donose brzu popularnost, šta biste izabrali i zašto?

Definitivno bih se odlučio za dugoročni ekonomski rast Zenice, jer vjerujem da je to jedini način da osiguramo održiv napredak i stvarnu korist za sve građane. Kratkoročne populističke mjere mogu donijeti privremenu popularnost, ali one često ne rješavaju suštinske probleme i ne donose stabilnost.Dugoročni ekonomski rast temelji se na strateškom planiranju, ulaganjima u infrastrukturu, obrazovanje, industriju što stvara stabilne temelje za budućnost. Jer cilj je da Zenica postane grad u kojem mladi žele ostati i razvijati svoje karijere, gdje je kvalitet života visok, a prilike za posao i napredak stalne. Takvi rezultati ne dolaze brzo, ali su trajni i osiguravaju stabilnost generacijama koje dolaze.Vjerujemo da su građani svjesni važnosti takvog pristupa i da je naš dugoročni fokus na stvarnim, održivim rješenjima ispravan put.

6.Kada se vratimo u prošlost šta je ono što je doprinijelo da Zenica izgleda ovako kako danas izgleda?

To su stranačka prepucavanja, maćehinski odnos viši nivoa vlasti prema Gradu Zenica koji su nas godinama zaobilazili. Naš cilj je nastaviti na poboljšavanju uslova zivota i usmjeriti se ka rješenjima koja će osigurati dugoročni razvoj, stvoriti ekonomski stabilniji i održiviji grad za buduće generacije.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica